Donderdag 30 mei keerde ze terug naar de Museumwerf Vreeswijk aan de Wierselaan 113. We hebben het over het unieke, originele machinebrugschip dat ooit deel uitmaakte van de schipbrug tussen Vreeswijk en Vianen. Onderweg van haar ligplaats in Zutphen naar de werf in Vreeswijk trok ze veel bekijks. Ze is een bijzonder fenomeen als platte spitse schuit met op de ene helft een hoge witte opbouw met wel 25 ramen, een omloop met een reling.
Tussen 1840 en 1936 waren Vreeswijk en Vianen met elkaar verbonden via een op scheepjes rustende brug, een schipbrug. Naast de scheepjes of pontons waren er nog drie speciale machinebrugschepen. Zij waren elk voorzien van twee toentertijd krachtige petroleummotoren van 6 Pk. Die motoren waren nodig om de schipbrug makkelijker en sneller voor de scheepvaart te kunnen openen en sluiten. De machinebrugschepen zijn gebouwd in 1896-1897.
Het machinebrugschip lag 40 jaar op de Lek en is nu zo’n 127 jaar oud en blijft bij de Museumwerf in Vreeswijk tot en met de zomer. Het schip wordt opengesteld voor het publiek en bevat een eigen tentoonstelling over schipbruggen van Nederland.
Cultuurpodium
In 1936 werd de schipbrug vervangen door de vaste Lekbrug. Dit machinebrugschip bleef behouden doordat Rijkswaterstaat haar gebruikte als kantoor, opslag- en aanlegsteiger. In 2002 had RWS echter geen emplooi meer voor haar en wilde niemand haar hebben. Ja, de sloper. Dat vond Vreeswijker Marco Thijssen te gortig. Hij redde haar en deed haar over aan scheepsliefhebbers Edu van de Velde en Nelly Derksen. Na een grondige restauratie ligt het oude machinebrugschip alweer zo’n twintig jaar te pronken als bezoekerscentrum annex cultuurpodium in Museumhaven Zutphen.
Tijdelijke expo ‘Tussen Vreeswijk en Vianen’
Het machinebrugschip is sinds jaren vaste klant bij de Museumwerf Vreeswijk. Het schip is nu gekomen voor regulier onderhoud. De timing in perfect, want bij de Museumwerf wordt in juli een tijdelijke expositie geopend over de verbinding tussen Vreeswijk en Vianen. Daarbij is het machinebrugschip als topstuk de kers op de taart. Ze is een van de weinige overgebleven tastbare getuigen van de oude schipbrug en is daarmee Viaans/Vreeswijks erfgoed pur sang.
De schipbrug in 1923 in Vreeswijk