Theatervoorstelling ‘Met de droom als wapen’

Oktober is de maand van de geschiedenis. In de Oudegeinzaal is donderdag 11 oktober om 20.00 uur een bijzondere voorstelling te zien over Herman Gorter en Henriette Roland Holst. Het stuk wordt gespeeld door het Amsterdamse theatergezelschap ‘Oneffe’ en gaat over de idealen van deze grote dichters en over actie voeren in de jaren tachtig. Maar ook over vriendschap, vechten, liefde en kunst. Jong zijn, idealen hebben, ouder worden en dan?

Herman Gorter (1864 -1927) en Henriette Roland Holst- van der Schalk (1867- 1952) waren bekende dichters én toonaangevende politieke figuren in het begin van de roerige 20e eeuw.
Zelf afkomstig uit de betere klasse, kiezen Gorter en Roland Holst voor het communisme en de arbeidersbeweging. Ze geloven dat de Revolutie het heil op aarde brengen zal. Ook Jetjes Man Rik sluit zich bij de socialisten aan.
Henriette vertaalt de ‘Internationale’ , Herman komt soms door zijn politieke werk nauwelijks aan dichten toe.
In de voorstelling zien we hoe beiden terugkijken op een bewogen tijd : vol onderlinge meningsverschillen, de eerste wereldoorlog en de Russische Revolutie. We zien hoe deze gebeurtenissen een weerslag hebben op vriendschap, idealen en poëzie. Hoe beiden anders met een verloren ideaal omgaan. Ook andere bevlogen mensen komen aan het woord:
Gewoon een ‘aardige kraakster met een tuba’, vertelt haar verhaal van idealen en actie, in de 80 er jaren.

Een voorstelling over idealisme: wat deed het met Herman en Jetje, wat deed het met ons én wat doen wij met ons idealisme?

Tekst: Zjuul Burgering, Herman Gorter en Henriette Roland Holst.

Regie: Marjan Wolfseher
Spel: Zjuul Burgering en Hans Daalder


11 oktober 20.00 uur, Oudegeinzaal, Stadshuis, Stadsplein 1.
Toegang 7,50 incl. consumptie.
reserveren gewenst via actie@movactor.nl

Dit bericht werd geplaatst in Niet gecategoriseerd door . Bookmark de permalink .

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren