Vertraging groot onderhoud tramrails
Bijeenkomst 31 oktober 2012, voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering
Samen met een negental andere gemeenteraadsfracties heeft D66 Nieuwegein het initiatief genomen de verantwoordelijke BRU-vertegenwoordiger uit te nodigen om uitleg te geven over de langdurige vertraging van de onderhoudswerkzaamheden aan de rails. Arjen Gerritse, portefeuillehouder openbaar vervoer van het BRU legde voor vertegenwoordigers vanuit Nieuwegein, IJsselstein en Utrecht helder uit dat scheurvorming in de rails optrad bij het lassen. Vanuit de gemeenteraad werd nadrukkelijk aandacht gevraagd voor de overvolle bussen van de lijnen 74 en 77. D66 pleitte voor een meer actieve communicatie naar reizigers, bewoners en ondernemers. Daarnaast deed D66 de suggestie om volgend jaar als het deel van de rails op de grens van Utrecht en Nieuwegein vervangen wordt, in ieder geval tussen IJsselstein en Nieuwegein de tram te laten rijden. En zorg dat er naast een plan A ook en plan B, met de lessen die nu geleerd zijn, gereed is.
De raadsvergadering
Onderhoud sportaccommodaties
Twee inhoudelijke punten kenmerkten de raadsvergadering van 31 oktober. Het rapport van de rekenkamercommissie gaf aanbevelingen om meer eenduidige afspraken te maken met de sportverenigingen over onderhoud. Nu blijkt dat de gemeente soms onderhoud verricht, terwijl een sportclub dat vanuit de subsidie die ze ontvangt, moet doen. Ook ontbreekt een goed meerjarig overzicht van onderhoudswerkzaamheden. Dat leidt er toe dat sportverenigingen soms hele andere verwachtingen hebben van onderhoud dan dat de gemeente voor ogen staat. Het college van B en W neemt de aanbevelingen van de rekenkamercommissie over.
Regionale sociale dienst: Werk en Inkomen Lekstroom (WIL)
Het tweede inhoudelijke punt betrof de vorming van een regionale sociale dienst. Samen met de gemeenten Houten, IJsselstein, Vianen en Lopik gaat Nieuwegein samenwerken op het sociale terrein. Deze samenwerking is ingegeven door de toename van het aantal taken dat gemeenten op het gebied van uitkeringen krijgen. Gemeenten worden verantwoordelijkheid om alle mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zoveel mogelijk aan de slag te krijgen. Dit gebeurt bij voorkeur bij de reguliere werkgevers. Voor een deel van onze inwoners is echter een beschermde werkomgeving noodzakelijk. De sociale werkvoorziening blijft ook in de toekomst hierin voorzien. Samen met de D66 fracties van de andere gemeenten hebben we het voorstel doorgesproken. Daarbij vonden we het van belang om in ieder geval nog een tijd de vinger aan de pols te houden, zodat voor de gemeenteraden goed zichtbaar is op welke wijze de vorming van de regionale sociale dienst leidt tot een goede dienstverlening aan de betrokken inwoners. Er is door het college de toezegging gedaan om met enige regelmaat een gezamenlijke bijeenkomst voor alle gemeenteraden te organiseren.