Vrijdagmiddag 7 juni jl. heeft burgemeester Marijke van Beukering de tentoonstelling ‘Vrouwen die muren afbreken’ geopend bij het Enik College aan de Hoornseschans 101 in de wijk Fokkesteeg. Deze tentoonstelling is een creatie van Véronique Konings en Ilvy Njiokiktjien, oorspronkelijk onderdeel van de tentoonstelling ‘De ommuurde stad’ in het Centraal Museum in 2020. De expositie loopt tot en met 26 juli 2024.
Burgemeester Marijke van Beukering (l) ontvangt het boek van Véronique Konings. Foto: Enik
Tijdens de opening nam Veronique Konings de aanwezigen mee in de verhalen achter de portretten en is geïnspireerd door de moedige daad van de 16e-eeuwse Utrechtse Trijn van Leemput. Het boek ‘Vrouwen die muren afbreken’ bestaat uit 22 opbouwende verhalen. Na de vertelling was er ruimte voor een gesprek.
Véronique Konings: “Het is iedere keer weer ontroerend en hartverwarmend om te merken dat mensen kracht putten uit de verhalen die ze lezen in de tentoonstelling en het boek of die ze horen tijdens de Vertellingen waarmee ik optreed. Daarom ben ik blij dat mijn project Vrouwen die muren afbreken uit al deze onderdelen bestaat en via verschillende wegen mensen kan bereiken. De verhalen van de murenafbreeksters van nu inspireren en steken je een hart onder de riem. Het zijn geen uitzonderlijke mensen, maar vrouwen van allerlei leeftijden van vlees en bloed die opkomen voor wie ze zijn. Ik voel me dankbaar dat ik dit werk mag doen.”
De tentoonstelling reist door Nederland en is nu in Nieuwegein te zien tijdens de openingstijden van Enik Nieuwegein. Dit is van dinsdag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 17.00 uur.
Het boek en de tentoonstelling ‘Vrouwen die muren afbreken’ gaat over Utrechtse vrouwen die vandaag de dag figuurlijk muren slechten. Muren van onrecht, uitsluiting, discriminatie en achterstelling. Deze vrouwen verbinden, doorbreken taboes, doen vooroordelen teniet en komen op voor zaken die hen na aan het hart liggen. Het boek is te koop bij Uitgeverij Lente.
Over het Enik College
Het Enik Recovery College is een ontmoetingsplaats en leeromgeving voor herstel van psychische ontwrichting. Het uitgangspunt bij Enik is herstel door peer support. Dit betekent dat mensen met gelijksoortige ervaringen elkaar steun bieden en ervaringen delen op basis van gelijkwaardigheid en wederkerigheid. Hierdoor leer je van elkaar, inspireer je elkaar en steun je elkaar. Dat zorgt voor herkenning en erkenning.
In een recovery college wordt niet alleen gestudeerd. Je kunt er ook een cappuccino, latte, espresso of een normale, maar zeer aromatische koffie drinken. Met een lekker stuk taart. Kenmerkend voor het sociaal trefpunt is de ontmoeting van mens tot mens. Iedereen is welkom, van buurtbewoner tot deelnemer!