Moet elke burger zijn DNA afstaan? Wat is de rol en het belang van DNA-onderzoek in strafzaken? Maandagavond 29 mei aanstaande zal de VPRO om 20.25 uur op NPO 2 deze ethische en privacydilemma’s aan de hand van de Utrechtse serieverkrachterzaak aan de kaak stellen. De serieverkrachter, Gerard Tuns kwam uit Nieuwegein. Deze zaak zorgt vanaf midden jaren negentig voor veel onrust en ondanks een langdurig en grootschalig politieonderzoek bleef de zaak bijna twintig jaar onopgelost. Tot er in 2014 ineens een DNA-match was. Hij stal een fiets op Cityplaza en moest op basis daarvan toen zijn DNA afstaan. Dat werd een match!
Zou er eerder een doorbraak geweest kunnen zijn als mensen verplicht zouden zijn DNA af te staan? Nu gebeurt dat alleen op vrijwillige basis, een verplichting heeft verregaande gevolgen voor onze privacy. Willen we dat?
Deze film over DNA-onderzoek ontstond rond een cold case zonder verdachte, maar werd begin 2017 actueel toen de verdachte in de Utrechtse serieverkrachterzaak in hoger beroep werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van zestien jaar. Een reconstructie door regisseur Hans Pool, bekend van VPRO-reisseries als De wereld in zeven dagen, Droomland Amerika en Via Genua.
De man, Gerard Tuns geheten, stond terecht voor vier verkrachtingen. In hoger beroep kreeg hij hier begin dit jaar zestien jaar celstraf voor opgelegd. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van nog 22 zedendelicten, variërend van verkrachting tot aanranding, maar genoeg bewijs ontbreekt. Tijdens het hele proces heeft hij niet in de rechtszaal gesproken. Ook hij heeft hij niet meegewerkt met een psychiatrisch onderzoek. Onze redactie heeft daar volop aandacht aan besteed.