Telecombedrijf met vestiging in Nieuwegein verdacht van miljoenenfraude

Het telecombedrijf Ramaphone met vestigingen in o.a. Nieuwegein en Utrecht, wordt verdacht van een miljoenenfraude. De broers Mohammed en Tarik O. zouden met onjuiste aangiftes en een kleine 400 valse facturen de belastingdienst jarenlang hebben benadeeld. Volgens het Openbaar Ministerie hebben zij met hun bv ook ruim 26 miljoen euro witgewassen. Dat bleek afgelopen woensdag 31 oktober bij een regiezitting in de Utrechtse rechtbank. Het bedrijf was gevestigd aan de Grote Wade 32 op industriegebied De Liesbosch in Nieuwegein.

De belastingontduiking en witwaspraktijken speelden zich af vanaf 2008 en kwamen drie jaar geleden aan het licht, omdat de afgedragen btw verdacht laag was in verhouding met de omzet van het bedrijf. De belastingdienst schakelde daarom de fiscale rechercheurs van de FIOD in.

BTW-CARROUSEL
Ramaphone heeft vestigingen in Utrecht en Nieuwegein en houdt zich bezig met internationale handel in mobiele telefoons. Die zouden in Duitsland en een aantal Oost-Europese EU-landen zijn gekocht en via Nederland uiteindelijk onder meer in Marokko zijn doorverkocht. Daarbij zou veel zijn afgerekend met contant geld.

Om de omzetbelasting te ontduiken zou gebruik zijn gemaakt van zogenoemde btw-carrousels. Dat zijn een ingewikkelde handelsketens waarbij altijd minstens drie bedrijven betrokken zijn. Ze maken handig misbruik van de belastingafspraken binnen de EU en de mogelijkheid om btw vooraf af te trekken. Daarbij wordt vaak gebruik gemaakt van plof-bv’s: bedrijfjes die speciaal zijn opgericht om te frauderen.

Over telefoons die in andere EU-lidstaten worden ingekocht, wordt geen btw gerekend. In Nederland worden ze vervolgens doorverkocht aan een ander bedrijf. Daarbij wordt wel 21 procent btw in rekening gebracht, maar dat wordt door de verkoper niet aan de belasting afgedragen. De koper trekt de in rekening gebrachte btw uiteindelijk wel van de belasting af.

HOOFDVERDACHTE SPOORLOOS
Verdachte Mohammed O. liet zich vandaag door advocaat David Nieuwenhuis vertegenwoordigen. Door de slepende zaak kwam hij in grote financiële en persoonlijke problemen en gaat het lichamelijk en geestelijk niet goed met hem, zegt zijn raadsman. Hij zou sinds de zaak aan het licht kwam ook niet meer betrokken zijn bij het bedrijf.

Volgens Nieuwenhuis heeft zijn cliënt niets te maken met de fraude. Het bedrijf stond weliswaar op zijn naam, maar zou in de praktijk zijn geleid door broer Tarik. Die is echter spoorloos en werd ook niet vertegenwoordigd door een advocaat. Een brief met dagvaarding naar het hoofdkantoor van Ramaphone in Utrecht, kwam ongeopend terug. Volgens Mohammed zit zijn broer in Marokko, samen met hun zus die ook nauw bij het bedrijf betrokken was.

ZWARE STRAFFEN
Vanwege het ontbreken van verdachte Tarik en de extra getuigenverhoren gaat het nog zeker een half jaar tot een jaar duren tot de zaak inhoudelijk kan worden behandeld. Als Tarik O. spoorloos blijft, kan hij eventueel bij verstek worden veroordeeld.

Bron: Onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Eén gedachte over “Telecombedrijf met vestiging in Nieuwegein verdacht van miljoenenfraude

  1. Ach ja ,natuurlijk .als ze gepakt worden zijn ze ziek of verward.
    Ik hoop dat de rechter er door heen prikt en hem vast zet tot de uitspraak.
    anders verdwijnt hij ook naar marokko.
    Ik lees het goed,het speelt vanaf 2008 ,
    Echter 3 jaar geleden kwam het aan het licht.
    Hij heeft dus op z’ n minst 7 jaar lang profijt getrokken van de fraude.
    En dan met de grootste smoes komen dat hij ermee stopte toen het aan het licht kwam.
    Dat geloofd toch niemand.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren