Van dit stoofpotje met een Marokkaans tintje schep je nóg wel een keer op. Het is lekker, voedzaam en gezond en je keuken gaat er heerlijk mediterraan van ruiken. Eigenlijk serveer je het met couscous, maar omdat ik dat niet in huis had heb ik er zilvervliesrijst bij gemaakt en dat is voorwaar ook een hele beste combinatie. Het Ras el Hanout-kruidenmengsel, dat het die typische en exotische smaak geeft, kun je eventueel zelf maken.
Voor 4 personen:
350 g zilvervliesrijst (of couscous)
1 theelepel bouillonpoeder (tuinkruiden)
1 grote ui
1 paprika
2 grote tomaten
1 blik kikkererwten (à 800 g, )
(zonnebloem)olie
1 of 2 bakjes vega-roerbakshoarma (bv. Vivera 175 g)*
1 klein blikje tomatenpuree
2 theelepels Ras el Hanout-kruiden (Marokkaanse winkel of zie Tip)
zout
Extra: braadpan of wok
Als je couscous gebruikt, kijk dan voor de bereiding op het pak.
Kook de rijst in een pan met ruim water.
Als de rijst gaar is deze afgieten en met de deksel op de pan laten staan om na te garen.
Pel de ui, snij hem in vieren en dan in reepjes.
Was de paprika, verwijder steel, zaden en zaadlijsten en snij de paprika in kleine reepjes.
Was de tomaten, snij ze doormidden, verwijder het harde kerntje en snij de tomaten in blokjes.
Giet het vocht van de kikkererwten en vang er wat van op in een schaaltje.
Verhit de olie in de braadpan of wok en fruit de ui kort.
Bak de vega-shoarma mee tot deze een beetje bruin is geworden.
Voeg de paprika toe en bak deze kort aan.
Doe de kikkererwten en de tomatenblokjes in de pan en schep alles goed door elkaar.
Maak op smaak met de Ras el Hanout-kruiden en wat zout.
Laat nog even goed doorwarmen.
Schep intussen het bouillonpoeder en een scheutje van het kikkererwtennat door de rijst.
en warm de rijst op een laag pitje nog even op (omscheppen tegen het aanzetten aan de pan).
Serveer rijst en kikkererwtenshoarma apart.
Geef er een “Shlada Bellecheen” bij (sla, partjes sinaasappel, wat walnoten en een dressing van citroensap, suiker en zout. Strooi er een snufje kaneelpoeder over).
Wat tafelzuur zoals augurk of zoetzure paprika is ook lekker bij deze tajine.
*Als je echt niet zonder vlees kunt, kan je niet-vegetarische shoarma gebruiken. Deze is echter wel een stuk vetter dan vega-shoarma.
Vegetarisch hoofdgerecht
Tijd ca. 25 minuten
Bron: variatie op een recept van www.ah.nl
Tip
Omdat Ras el Hanoutkruiden niet altijd makkelijk te verkrijgen zijn, kun je ze ook zelf maken. Neem bijvoorbeeld: 1 ¼ theelepel zwarte peperkorrels, 1 theelepel gemberpoeder, komijnzaad, korianderzaad en gemalen kaneel, ¼ theelepel geraspte nootmuskaat, kardemomzaad, gemalen kurkuma, zout en gemalen piment en 4 kruidnagels. Wrijf alles fijn in een vijzel en bewaar in een afgesloten potje.
Weetje
Ras el Hanout is een typisch Marokkaans kruidenmengsel en betekent ”Het beste van de winkel”. De samenstelling kan variëren maar bestaat uit minstens twaalf of meer ingrediënten. Welke kruiden worden gebruikt en in welke hoeveelheid is onder de kruidenwinkels een zorgvuldig bewaard geheim. Het mengen wordt als een kunst beschouwd.
Kikkererwten of kekers zijn éénjarige peulvruchten die voornamelijk in sub-tropische gebieden worden verbouwd. De plant wordt al meer dan 8000 jaar gekweekt. Naast het gebruik in stoofpotten worden van kikkererwten falafel en hummus gemaakt. Geroosterd kunnen ze als snack worden gegeten. Qua uiterlijk lijkt deze peulvrucht een beetje op een gepelde hazelnoot.
Kikkererwten zijn gezond en voedzaam en bevatten veel koolhydraten, eiwitten en voedingsvezels. Daarnaast bevatten ze aminozuren, vitamine B1 en B6, foliumzuur, magnesium, ijzer, kalium, calcium en zink. Een peulvrucht dus om regelmatig op het menu te zetten.
Vragen, opmerkingen of suggesties? olgahansen@pen.nl