Bewoners van de wijk Vreeswijk voeren al vijf jaar met veel succes het beheer over de wijkaccommodatie Dorpshuis Fort Vreeswijk. Met zo’n 30.000 bezoekers per jaar, meer dan 100 vrijwilligers en het betalen van huur van rond de € 50.000,- aan de gemeente Nieuwegein kunnen zij met recht spreken van een grote prestatie.
In het symposium van vrijdag 27 september aanstaande is de blik gericht op de toekomst en wordt er naar een antwoord toegewerkt op de vraag: ‘Wat is er nodig om een vitale, toekomstbestendige organisatie te blijven.’ Het begint om 13.00 uur. Samen met het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA) biedt het Dorpshuis een interessant programma aan.
Tijdens het eerste deel van de dag is het woord aan een aantal sprekers. Zij delen wat ze vanuit praktijk én theorie weten over zelf organiserende bewoners. Dat is een onderwerp waar bijvoorbeeld Maurice Specht onderzoek naar doet. Hij is ook als initiatiefnemer betrokken is bij ontmoetingsplek Buitenplaats Brienenoord in Rotterdam. Maurice gaat in op de vraag hoe je als bewonersinitiatief (in de dop) voorbij de pioniersfase komt.
Koos Mirck weet dan weer veel over vrijwilligersorganisaties en hoe zij met overheden en andere organisaties kunnen samenwerken. Koos werkt bij de Landelijke Vereniging Kleine Kernen en begeleidt al lang bewonersinitiatieven. Hij is betrokken bij het platform dorpshuizen.nl en kent de uitdagingen en oplossingen uit het hele land. Praktijkvoorbeeld: ontmoetingsplek met maatschappelijke betekenis
In Vreeswijk voeren bewoners al vijf jaar met succes het beheer over de wijkaccommodatie Fort Vreeswijk. John Geurts deelt daarom tijdens deze bijeenkomst het bewonersperspectief. Hij is voorzitter van de stichting Fort Vreeswijk en vertelt hoe de stichting zorgde voor echte erkenning van de maatschappelijke betekenis van hun initiatief in het gemeentelijke beleid.
Wethouder Marieke Schouten is onder andere verantwoordelijk voor de coördinatie van het sociaal domein. Daarom deelt zij het gemeentelijke perspectief op bewonersinitiatief en gaat in op de lokale visie van de gemeente Nieuwegein. Meer info en/of aanmelden voor de lunch en voor het symposium kan tot 20 september via: fortvreeswijksymposium@gmail.com.