Stoofperen op het fornuis moeten soms wel 3 uur pruttelen voor ze mooi rood zijn. In de magnetron kan het veel sneller. Door de rode port worden ze sowieso rood. De meegekookte nootmuskaat en peper geven een kruidige bite. Voor 4 personen
8 stoofperen
2 dl rode port
30 g suiker
vers gemalen zwarte peper
¼ theelepel nootmuskaat Extra: ruime, magnetronbestendige schaal
Neem peren die even groot zijn.
Grote peren schillen, halveren en het klokhuis eruit halen.
Kleine peren schillen (het steeltje eraan laten) maar niet halveren.
Doe de port, suiker, peper en nootmuskaat in de magnetronschaal.
Verwarm het mengsel afgedekt ca. 3 minuten op vol vermogen.
Zet de peren in het portmengsel.
Verwarm ze afgedekt ca.10 minuten op vol vermogen.
Bedruip de peren met de port en verwarm ze afgedekt nogmaals ca.10 minuten, maar op half vermogen.
Serveer de peren warm of koud bij de hoofdmaaltijd. Bijgerecht voor 4 personen
Bereiden ca. 25 minuten
Bron: “Het lekkere magnetronboek” van Albert Heijn Tip
Mijn variatie: vervang de port door rode wijn en de peper door kaneelpoeder. Nu worden de peren wat zoeter en zijn ze ook als nagerecht te eten. Heerlijk met een bolletje vanille- of kaneelijs.
Als je het vocht te “vloeibaar” vindt, kun je het, als de peren gaar zijn, binden met wat maïzena. Los dan een afgestreken eetlepel maïzena op in een klein beetje port of rode wijn, roer het door het vocht in de schaal en verwarm 2 à 3 minuten op vol vermogen. Weetje
Van alle soorten stoofperen is de Gieser Wildeman het ras dat in Nederland het meest geteeld wordt. Het aanbod is in de maanden september en oktober het grootst.