Studenten ICT College Nieuwegein maken zorgmedewerkers Careyn digivaardig

Maatschappelijke zorg- en welzijnsinstelling Careyn en het ICT College van ROC Midden Nederland zijn een bijzondere samenwerking aangegaan. Voor een periode van drie maanden worden op een aantal locaties van Careyn negen ICT studenten ingezet om face-to-face zorgmedewerkers te helpen bij het digitaal vaardiger worden. Het mes snijdt aan twee kanten, want de ICT studenten ontwikkelen vaardigheden op het gebied van klantgerichtheid. De samenwerking heeft ook een maatschappelijk belang, namelijk om zorgkosten waar mogelijk te drukken met ICT-vaardige zorgmedewerkers.

Aanleiding
Bij Careyn zijn sommige zorgcollega’s onvoldoende ICT-vaardig om softwareprogramma’s die nodig zijn voor het werk, (goed) te gebruiken. Dit zijn bijvoorbeeld plannings-, samenwerkings-, email- en leersystemen. Careyn wil deze collega’s stimuleren om hun ICT-vaardigheden te verbeteren. Dit heeft ook een maatschappelijk belang: computervaardigheden helpen medewerkers ook in het dagelijks leven en vergroten hun kansen op de arbeidsmarkt. Op een intekenlijkst kunnen medewerkers zelf aangeven bij welk ict-probleem of middel (tablet, smartphone of PC) hulp nodig is. De animo bij zorgmedewerkers voor de hulp van de ICT studenten is, na een korte wervingsperiode, al groot.

Projectonderwijs
Bij ROCMN zijn projectlessen, waarin het opdoen van praktijkervaring in een reële situatie centraal staat (in tegenstelling tot theorie) een beproefde methode. De ICT studenten gaan medewerkers helpen bij het slimmer werken met software. Het ROC ervaart ook voordelen bij de samenwerking met Careyn. De studenten ontwikkelen vaardigheden op het gebied van klantgerichtheid en doen werkervaring op. De leerdoelen staan in het teken van het verbeteren van mondelinge communicatie: “hoe leg je een klant uit dat…?”.

Voorbereiding en begeleiding
De studenten worden begeleid door Huub Stumpf, een docent van het ICT College en door Guurtje van Sloten, de contactpersoon vanuit Careyn. De studenten zijn voorbereid op hun taak in een tweetal kick off bijeenkomsten. Hierin hebben zij de softwareprogramma’s die Careyn gebruikt aangeleerd en hebben ze een workshop communicatieve vaardigheden gevolgd. Zij hebben ook vooraf al een bezoek gebracht aan een van de Careyn locaties.

Ervaringen studenten en deelnemers
“onze studenten laten zich echt van hun beste kant zien in dit project. Zij vragen zelf aan hun klanten of de uitleg duidelijk genoeg was en of ze nog ergens bij kunnen helpen.” Aldus docent Huub Stumpf.

Guurtje van Sloten: “Wij zijn heel blij met de studenten. Een mooi project waarin over en weer geleerd wordt. En waar wij inzichten mee opdoen waar de hele organisatie van kan profiteren, bijvoorbeeld door straks op grotere schaal de meest voorkomende vraagstukken te gaan aanpakken.”

Medewerkers reageren als volgt:
“Ik ben zeer tevreden over de manier waarop ik geholpen ben, het was erg leerzaam.”
“Ik ben weer wat wijzer en durf nu wat meer, was altijd bang dat ik per ongeluk iets weg zou gooien of kwijt zou raken.”
“Ik heb alvast een kijkje kunnen nemen in de Caress-omgeving en kom nadat mijn autorisatie rond is terug met specifieke vragen”.

Samenwerking Digitale vaardigheden
Het project van Careyn en ICT College Nieuwegein is onderdeel van een groter samenwerkings-verband. In de samenwerking ‘Digitale vaardigheden’ zijn een aantal MBO’s, ROC Midden Nederland en MBO Amersfoort (zorgopleidingen maar ook het ICT College), en zorginstellingen (Careyn en ’s Heerenloo) verenigd.

De doelstelling is de digitale vaardigheid van (toekomstige) zorgmedewerkers te verbeteren. Dit gebeurt o.a. door het opzetten van een trainingsprogramma voor digitale vaardigheden, studenten inzetten om zorgpersoneel te trainen in die vaardigheden en op lange termijn de structurele borging van ICT-vaardigheden in het curriculum van MBO en HBO zorgopleidingen te borgen. Concreet geven de partners feedback op de eindtermen en leveren ze lesmateriaal aan dat ze zelf gebruiken. Bij het trainen van het personeel is het ICT College ook betrokken. Het plan van structurele inbedding wordt nu ontwikkeld.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk