Hospitality-opleider ROC Midden Nederland in Nieuwegein heeft afgelopen woensdag speeddates gehouden om een match te vinden voor haar studenten. Waar vroeger de studenten moesten smeken om een stageplek te krijgen, zo kunnen ze vandaag de dag een plek uitzoeken. Het was dus aan de werkgevers de beurt om een smeekbede te doen om een student binnen te krijgen.
Horeca-studenten van ROC Midden Nederland die op zoek moeten naar een stage- of leerwerkplek voor komend schooljaar, verkeren in een luxepositie. Met 3.000 horeca-vacatures in de provincie Utrecht en een overweldigende aanbod van leerbedrijven kunnen ze kritisch zijn. Voor de leerbedrijven is het dus van belang zichzelf op de juiste wijze in de kijker te spelen. En dat is precies wat de vertegenwoordigers van ruim 70 horecabedrijven uit de regio Utrecht afgelopen woensdag probeerden tijdens de jaarlijkse speeddate op het Horeca & Toerisme College in Nieuwegein. Met één of meerdere van de 250 deelnemende studenten als ultieme trofee.
Altijd op zoek
Edith van Delft, P&O manager Van der Valk Utrecht: “Wij zijn altijd op zoek naar stagiaires van verschillende opleidingen, vooral studenten (zelfstandig werkend) kok, maar we bieden ook veel stageplekken op bedieningsfuncties aan.” Waarom zou een student voor Van der Valk moeten kiezen? Van Delft: “Een werknemer of student die bij ons start hoeft niet over heel veel ervaring te beschikken. Wij vinden het als leerbedrijf erg leuk om mensen op te leiden binnen ons bedrijf. Wij doen geen speciale aanbiedingen aan leerlingen en stagiaires, maar bij een nette, prettige afronding van een stage of leertraject bieden wij altijd een passende baan aan.”
Te hoge werkdruk?
De interesse van de stagiairs in de leerbedrijven is vooralsnog verdeeld. Er zijn een paar horecagelegenheden die veel aandacht trekken, zoals The Streetfood Club en Holland Casino. Sander van de Goorbergh, teamlead training Holland Casino, ziet dat als een groot compliment: “Ik denk dat de grote belangstelling te maken heeft met het feit dat wij uitdagingen bieden die je nergens anders tegenkomt.” Volgens Ron Okhuijsen, eigenaar van Goesting en Blue Bar1, zal oog voor de mens de doorslag geven. “Wij willen studenten niet opbranden, maar juist ervaringen bieden en enthousiasmeren voor het vak. Balans tussen je werk en je leven is hierin ontzettend belangrijk.”
Nieuwe generatie
Suzanne Staal, directeur van het Horeca & Toerisme College, over de speeddate: “Vol hoop wordt gekeken naar de nieuwe generatie studenten. De leerbedrijven hebben gelukkig goed door waar deze “nieuwe” werknemers naar kijken: flexibiliteit, een goed salaris en een goede work/life-balance.” Een deze dagen zal blijken wie de meest aantrekkelijke leerwerkplek heeft aangeboden.