Streep onder slepende rechtszaak rond asielboot Nieuwegein (die er al 2 jaar niet meer ligt)

De slepende rechtszaak over een aangemeerde asielboot in Nieuwegein, die al bijna twee jaar weg is, is dan eindelijk afgesloten. De rechter heeft de indieners niet ontvankelijk verklaard. Ook een vergoeding, waar ze nog op hoopten, zit er niet in.

COA boot

COA boot

Tientallen omwonenden spanden onder aanvoering van een buurtgenote in november 2022 de zaak aan tegen de gemeente om de komst van het schip tegen te houden. De rechter besloot toen in 2022 in een spoedprocedure dat het schip mocht aanmeren.

Sindsdien gaat het vooral nog over de vraag: had dat inderdaad gemogen? Het gaat dan vooral om de vergunning, die was in handen van de gemeente. Terwijl omwonenden vinden dat-ie in handen had moeten zijn van het COA, dat het schip bestierde. En daar had volgens hen op gehandhaafd moeten worden tijdens de zes maanden dat boot er lag.

Zaak gaat verder
De groep omwonenden trok de zaak dan ook niet in, mogelijk ook omdat er bij winst nog een schadevergoeding in zou kunnen zitten, voor “derving van hun woongenot”. Verder was het – aldus hun woordvoerder afgelopen december – vooral een “principieel dingetje”.

Maar de rechtbank ging daar niet in mee. De groep van 47 omwonenden werd ten eerste al wegens het ontbreken van de juiste machtigingsformulieren niet ontvankelijk verklaard. Ook is de vergunningsvraag wat de rechtbank niet meer relevant. Als er daarbij al fouten zijn gemaakt en COA dus inderdaad de vergunning had moeten hebben, zijn deze met het vertrek van de boot al opgeheven.

De eiseres, die inmiddels is verhuisd en de woordvoerder had gemachtigd om namens de omwonenden het woord te doen, kreeg ook nul op request wat betreft de geclaimde schade. Die is ten eerste al niet vastgesteld, zei de rechter. En als er al schade zou zijn, dan zou dat komen door het verlenen van de vergunning. Maar daar ging deze zaak al niet meer over. Die ging over het verzoek tot handhaving en dat leverde volgens de rechter zeker geen schade op.

Een ander bezwaar van de eiseres wees de rechter ook af. Ze had moeite met de achtergebleven walkasten voor elektriciteit, die zouden de indruk wekken dat er zo weer een schip aan kan leggen. Maar van de rechter mogen ze blijven staan. De eiseres is immers verhuisd en heeft daarom geen belang meer bij de verwijdering van de kasten.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren