Stoppen Wisselgeld nu geen optie

Belangrijke uitgangspunten voor het CDA zijn gelijke rechten en plichten voor iedereen, respect en rentmeesterschap. Het project Wisselgeld sluit daar wat ons betreft op aan. Dus alle kinderen hebben recht op onderwijs tot minimaal 18 jaar, zodat zij een optimale kans krijgen op een goede toekomst. Alle ouders hebben de plicht te zorgen dat aan deze rechten van het kind invulling wordt gegeven. Doen zij dit niet dan moet er worden gehandhaafd. Misstanden als bijvoorbeeld het uithuwelijken van meisje, het krijgen van kinderen op zeer jonge leeftijd of het opleiden van kinderen in het plegen van diefstallen moet gewoon keihard aangepakt worden, en dit alles los van welke cultuur dan ook.

Maar in het woordje gewoon zit nu precies het probleem. De afgelopen 30 jaar is er heel veel geld naar deze groep gegaan, zonder de professionals de tools te geven voor een betere aanpak. De vele professionals uit de instanties die met Romagezinnen te maken kregen, in het kader van het aanpakken van problemen, hanteerden verschillende aanpakken of lieten problemen helemaal liggen. Gevoelens van onvermogen bij de professionals door onvoldoende kennis, angst en intimidatie vanuit leden van de doelgroep, het zich onvoldoende gesteund voelen door collega’s binnen de eigen instantie of door mensen uit andere instanties zorgden en zorgen nog steeds voor een onvoldoende effectieve aanpak. Wisselgeld heeft tot doel dit te doorbreken. Een moeilijk en langdurig proces. Het CDA wil dan ook nadrukkelijk haar waardering uitspreken voor diegene die zich hiervoor inzetten, maar ook voor Romagezinnen die meedoen.

Wat ons betreft is geen weg terug, zolang er bij de professionals die omslag nog onvoldoende is gemaakt. Als we nu stoppen met Wisselgeld, dan kiezen we ervoor dat in zijn algemeenheid professionals en instanties terugvallen in hun oude handelswijze; dan kiezen we er als politiek bewust voor dat Roma-kinderen onvoldoende opleiding krijgen en daarmee een minder grote kans op een goede toekomst; dan kiezen we ervoor dat we als het om Roma-kinderen gaat we het Millenniumdoel alle kinderen naar school even vergeten evenals de Rechten van het Kind; dan kiezen we er als politiek voor dat Roma in de praktijk andere rechten en plichten krijgen dan ieder ander in Nederland. Leg dat maar eens uit aan de inwoners van onze stad; die juist willen dat Roma net zo aangepakt worden als wij allemaal. Onze inwoners willen zeker niet dat we terug gaan naar de situatie van de afgelopen 30 jaar.
Fracties die dan ook vinden dat we moeten stoppen, vraag ik dan ook; geeft u dan maar eens aan hoe we zonder Wisselgeld verder zouden moeten gaan? Daar hoor je ze niet over.

De vraag van veel tegenstanders is waarom dit zoveel geld moet kosten. Het CDA zal hier ook steeds kritisch naar blijven kijken, maar op dit moment is wat ons betreft het antwoord simpel; omdat je bijzondere deskundigheid nodig hebt om deze doelgroep aan te pakken en tegelijkertijd de vele instanties op één lijn te krijgen; om gewoontes die al decennia lang gehanteerd worden, af te leren bij zowel Roma als instanties. Dat heeft tijd nodig en dat vergt een bijzondere inzet om te komen tot het punt dat het woordje gewoon ook echt weer gewoon wordt.

Renée Blom

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk