Stichting t.b.v. sociale wijkteams

De gemeente bereid zich samen met betrokkenen voor op een andere manier van werken als gevolg van de extra taken die de gemeente krijgt op gebied van jeugdhulp, zorg en werk. Een uitwerking hiervan is het sociale wijkteam. Het college heeft besloten dat de professionals in dit team per 1 januari 2015 gaan werken vanuit een onafhankelijke gemeentelijke stichting.

Inwoners van Nieuwegein hebben vragen op gebied van wonen, welzijn, werk en zorg. Deze wil de gemeente op een makkelijk toegankelijke manier, dichtbij beantwoorden. Ze richt daarvoor wijkservicepunten in, een website, een telefoonnummer voor informatie en advies en sociaal wijkteams. Dit zijn teams die bestaan uit professionals op gebied van maatschappelijk werk, wijkverpleegkunde, welzijnswerk, jeugdhulp en wmo-consulenten van de gemeente. Zij zoeken samen met de inwoners die een hulpvraag hebben integraal naar een passende oplossing. Daarbij wordt eerst gekeken naar wat iemand zelf kan of met hulp van familie, vrienden of buren. Is meer ondersteuning nodig of speciale ondersteuning, dan schakelt het sociale wijkteam met de inwoner de juiste specialist of instantie in. Het sociale team begeleidt de inwoner totdat hij/zij zijn/haar doelen heeft bereikt.

Vanaf vorig jaar voerde de gemeente samen met Vitras/CMD en Movactor een verkenning uit naar de beste manier waarop de sociale wijkteams kunnen worden georganiseerd. Die verkenning leverde veel inzicht op voor de organisatie en sturing van de wijkteams. Het college heeft de conclusie getrokken dat de professionals van het sociale wijkteam het best kunnen functioneren vanuit een onafhankelijke stichting. Deze oplossing waarborgt dat professionals in het sociale wijkteam in vrijheid en onafhankelijk in gesprek kunnen gaan met inwoners met een hulpvraag om vervolgens te handelen. Daarnaast biedt een eenduidige aansturing voor iedereen het meeste duidelijkheid. Dit alles komt uiteindelijk ten goede aan de inwoners.

De gemeente is inmiddels gestart met de oprichting van de stichting. De uitwerking daarvan vindt de komende drie maanden plaats. In deze periode worden alle zaken met zorg ingeregeld en afgestemd met betrokken organisaties. De raad kan in september haar zienswijze geven op het ontwerpbesluit voor de stichting.

In die uitwerking wordt onder andere aandacht besteed aan onderwerpen als de aansturing van de nieuwe stichting en de manier waarop het werkgeverschap van de professionals wordt ingericht. Voor 1 oktober 2014 wordt door de stichting een subsidieverzoek ingediend bij de gemeente Nieuwegein.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk