Stelpost

Op de valreep van 2004 was het dan zover. Het bericht waar iedere kunstmakende en kunstbedrijvende inwoner van Nieuwegein op zat te wachten. De stelpost incidentele subsidies amateurkunst 2004 bedraagt € 21.555. In de tweede tranche van 2004 zijn vier subsidieaanvragen ingediend. Alle aanvragen zijn gehonoreerd, maar twee ervan zijn naar beneden bijgesteld.

De aanvragen zijn beoordeeld door een commissie van onafhankelijke deskundigen. Dat op zichzelf geeft de burger moed, want de kunst kent maar één soort onafhankelijke deskundigen en dat zijn de inwoners van Nieuwegein zelf. Het blijft natuurlijk gissen welke verzoeken er naar beneden toe zijn bijgesteld en misschien nog veel interessanter is de vraag waarom. Ruil de ene onafhankelijke deskundige in voor een andere en je hebt gelijk een geheel andere verdeling van de subsidie.

Het is ook opvallend dat er maar vier aanvragen zijn ingediend in de tweede tranche. Dat die van mij daar niet bij zat, laat zich natuurlijk eenvoudig verklaren. Ik heb me stekeblind gezocht naar de tranche, maar ik heb nergens een opstapplaats of halte gevonden. De tranche is aan mij voorbij gegaan zonder dat ik er mijn tanden in kon zetten. Helaas, pindakaas en volgend jaar beter. Misschien ook handiger om even in het woordenboek te kijken wat een tranche is. Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid.

Elk van de gelijke delen van een hoofdsom, met name een deel van een lening. Wat krijgen we nu? Een subsidie die geen subsidie is maar een lening. Als dat zo is laat ik die tranche maar even voorbij gaan. Een beetje kunstenaar heeft met leningen net zoveel ervaring als met de kunst; het is alleen niet altijd even goed bevallen.

Omdat ik ook niet over één nacht ijs wil gaan lees ik verder in het woordenboek. Een tranche is een deel van een, in etappes, toegepaste belastingverlaging. Dan heb je mijn aandacht direct te pakken. In deze tijden waarin de gemeente het woord verlaging niet meer schijnt te kennen, zelfs niet als het over de drempels op de Batauweg gaat, is een belastingverlaging nooit weg. Kunst en belastingen hebben zo hun eigen periodieke veldslagen. Een niet zo onafhankelijke belastinginspecteur bepaalt geheel en eigenhandig wat hij kunst vindt. Je succes kun je dan ook meten aan de hoeveelheid BTW die je als kunstenaar moet betalen.

Minder BTW maakt je tot een goede kunstenaar, geen BTW veroordeelt je tot hobbyist en het ergste is natuurlijk het betalen van veel BTW. Dan ben je een mislukte kunstenaar. Een handige tip dus voor iemand met interesse in de kunst. Vraag naar het BTW-keurmerk van de kunstenaar en je weet net zoveel als iedere andere onafhankelijke deskundige.

Maar nu zie ik het licht. Een tranche is een deel van een in etappes gebouwd complex. Dat verklaart natuurlijk dat er maar vier aanvragen zijn ingediend. Het is een bouwsubsidie verpakt als subsidie voor de kunst. Als je ooit een bouwvergunning hebt aangevraagd in Nieuwegein, weet je als geen ander dat Nieuwegein een geheel eigen kijk heeft op tekeningen. Dat soort tekeningen maak ik niet, dus ook van deze tranche krijg ik geen hoogte.

Ik zet een horizon op mijn papier en probeer het te bevatten. De gemeente geeft geld weg en ik heb niks gekregen. Ik heb de tranche gemist en de unieke gelegenheid beoordeeld te worden door onafhankelijke deskundigen.

Het wordt tijd voor een nieuwe expositie in het KCN, gewoon op eigen kosten en voor u.

Afrodite

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren