Start toekomstplan Nijpelsplantsoen

Afgelopen woensdag was een historisch moment voor het Nijpelsplantsoen. De eerste galerijen werden ‘afgehesen’ en hiermee is een zichtbare start gemaakt voor het groot onderhoudsproject op het Nijpelsplantsoen.

Foto’s: Theo Scholten

Onder toeziend oog van het projectteam van Woonin, aannemer elk® en enkele huurders, werd woensdagochtend de eerste galerij gedemonteerd. Een belangrijk moment waar jarenlang naartoe is gewerkt. Het toekomstplan voor het Nijpelsplantsoen ontstond toen er corrosie werd ontdekt in de consoles die de galerijplaten ondersteunen. Om te voorkomen dat er iets mis zou gaan, zijn er uit voorzorg stempels geplaatst. Tot nu, want flat 2 (Nijpelsplantsoen 91 t/m 180) is als eerste aan de beurt voor groot onderhoud.

Noodzakelijk dat de galerij wordt vervangen
Het groot onderhoud op het Nijpelsplantsoen is misschien wel het meest uitdagende project van Woonin. Niet eerder haalde de woningcorporatie de hele galerij eraf bij een flat van ruim 25 meter hoog. “Maar noodzakelijk”, stelt Katja van Boeijen, manager wonen bij Woonin. “Het is echt een mega-operatie, met veel uitdagingen voor bewoners maar ook voor Woonin en elk®. Gaandeweg de voorbereiding en de uitvoering kom je er toch achter dat sommige zaken anders moeten. Dat heeft vooral te maken met de bouwkwaliteit waarmee de flats in de jaren 70 zijn gebouwd. Dat vraagt vandaag de dag om andere oplossingen. Maar het wordt straks wel echt heel mooi. En veilig, met een nieuwe en verbrede galerij.”

Screenshot

De uitdaging is om iets nieuws aan iets bestaands te verbinden
Marco van den Broek, regiodirecteur middenwest bij elk®, vult aan: “Het vervangen van de galerijen is geen alledaagse klus, een lange voorbereiding is hieraan voorafgegaan. De grootste uitdaging hierbij is dat je iets nieuws aan iets bestaands gaat verbinden. Dat vraagt om uiterst nauwkeurige berekeningen en een zorgvuldige verbinding. Wij hebben met een drone de complete flat ingescand om de nieuwe galerij exact te kunnen laten aansluiten op de bestaande gevel. Door deze nieuwe technologie kunnen we hier echt maatwerk leveren.”

Alle woningen worden verduurzaamd
Naast het vervangen en verbreden van de galerijen worden de woningen ook grondig aangepakt. Zo worden daken, gevels en de plafonds in de bergingen geïsoleerd en krijgen alle woningen nieuwe buitenkozijnen, HR++ glas en voor- en achterdeuren. Ook wordt er waar nodig mechanische ventilatie aangebracht, plaatsen we zonnepanelen op het dak voor elektra in de algemene ruimtes en gaan alle woningen van het gas af. Alle flats krijgen ook twee nieuwe liften.

Veel impact op huurders
De werkzaamheden hebben veel impact op de huurders. Die moeten ongeveer acht maanden hun woning uit. Woonin heeft alle huurders een logeerwoning aangeboden. Huurders konden kiezen voor een gemeubileerde woning of hun eigen spullen meenemen. Katja van Boeijen: “We realiseren ons dat we veel van de bewoners vragen. We doen ons best om bewoners zo goed mogelijk persoonlijk te begeleiden. Maar zelfs dan moeten bewoners ook veel zelf regelen. We hopen dat bewoners straks blij zijn met hun woning, als ze de nieuwe voordeur opendoen.”

Groot onderhoud in 2027 afgerond
De werkzaamheden per flat duren ongeveer een jaar. Dat is gerekend vanaf het moment dat de eerste bewoner naar de logeerwoning vertrekt tot het moment dat de laatste bewoner weer terugkeert. Als alles volgens planning verloopt wordt de laatste flat in 2027 opgeleverd aan de bewoners.

Ondertussen worden ook de plannen voor de nieuwbouw gemaakt. Bijna alle bewoners uit flat 1 – die wordt gesloopt – zijn verhuisd. Deze flat wordt de komende jaren nog gebruikt voor logeerwoningen, maar zal eind 2027 worden gesloopt. Hier wordt een galerijflat en een woontoren voor teruggebouwd met in totaal ongeveer 160 woningen. Op een naastgelegen stuk grond wordt een urban villa gebouwd met circa 40 appartementen. Deze wordt naar verwachting in 2028 opgeleverd. In totaal worden 110 extra woningen toegevoegd op een toplocatie in Nieuwegein.

Op de foto: Katja van Boeijen, manager wonen bij Woonin en Marco van den Broek, regiodirecteur middenwest bij elk®

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk