Wie zijn bedrijf wil laten groeien, kan dit op verschillende manieren doen. Je kunt een nieuwe machine of een nieuw voertuig kopen of jouw bedrijfspand uitbreiden. Een bedrijfsovername behoort ook tot de mogelijkheden. Heb je nog niet eerder een ander bedrijf overgenomen? Dan vraag jij je vast en zeker af hoe dit in zijn werk gaat. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. Wij hebben namelijk een stappenplan voor bedrijfsovername gemaakt. Hierdoor weet je straks precies hoe je een ander bedrijf overneemt.
Stap 1: Op zoek naar een bedrijf
Voordat je een bedrijfsovername in gang kunt zetten, moet je allereerst een geschikt bedrijf vinden om over te nemen. Als iemand uit jouw eigen netwerk zijn bedrijf wil verkopen, kloppen ze misschien wel bij jou aan met een voorstel. Wanneer dit niet het geval is, moet je zelf op zoek naar een bedrijf. Hiervoor kun jij je onder meer tot bedrijfsmakelaars, accountants en brancheorganisaties richten. Op basis van jouw zoektocht maak je een shortlist met bedrijven die interessant zijn om over te nemen.
Stap 2: Ga in gesprek met de verkoper
Wanneer je een shortlist hebt samengesteld, kun je contact leggen met één van de bedrijven die op deze lijst staat. Dit kun je zelf (anoniem) doen, maar het is ook mogelijk om hier een adviseur voor in te schakelen. Wanneer je voor het eerst met de verkoper in contact komt, moet je goed voorbereid zijn. Hiermee scoor je namelijk punten bij de verkopende partij. Bij een bedrijfsovername kan het zijn dat je een intentieverklaring moet tekenen. Hierin staan vaak afspraken over geheimhouding, het verloop van de onderhandelingen en exclusiviteit. Deze verklaring kan ook dienst doen als basis van het uiteindelijke overnamecontract.
Stap 3: Financier een bedrijfsovername
Heb je inmiddels meerdere malen contact gehad met de verkopende partij? Besluit dan niet direct om het bedrijf over te nemen, maar zoek eerst uit of een bedrijfsovername financieel haalbaar is. Je moet namelijk vaak met een behoorlijke zak geld over de brug komen om een bedrijf over te nemen. Als je zelf niet over voldoende financiële middelen beschikt, betekent dit niet dat je de overname maar direct uit je hoofd moet zetten. Je kunt namelijk een zakelijke lening aanvragen voor het financieren van een bedrijfsovername. Bij deze financieringsvorm staat het geldbedrag direct volledig tot jouw beschikking, waardoor je er een bedrijfsovername mee kunt financieren. Kun je niet het volledige bedrag lenen? Dan kun je met behulp van jouw eigen vermogen mogelijk alsnog het gewenste bedrag bij elkaar krijgen.
Stap 4: Rond de overname af
Als je het geld bij elkaar hebt, breng je een bod uit. Wordt jouw bod geaccepteerd? Dan kunnen jij en de verkoper beginnen met het afronden van de bedrijfsovername. Hiervoor moeten jullie de nodige zaken op papier zetten. Zo moet je een overnamecontract opstellen en klanten en zakenpartners informeren Daarnaast ben je verplicht om onderzoek te doen naar de cijfers van het bedrijf. Als het bedrijf dat je overneemt personeel in dienst heeft, ben je verplicht om dit personeel ook over te nemen. Hierbij is het belangrijk dat je niets aan de rechten en plichten van personeelsleden verandert.