Stand van Zaken Wet Werken naar Vermogen

De Wet Werken naar Vermogen. De nieuwe wet die zoveel als mogelijk mensen laat instromen in een zelfverdiend salaris in plaats van het (langdurig) gebruik maken van een uitkering. Er is de afgelopen maanden veel over gediscussieerd. Partijen van links tot rechts hebben er hun partijvisie op los gelaten en de wet bestreden, als uitdaging gezien of totaal omarmd.

In de raadsvergadering van februari 2012 heeft de Gemeenteraad van Nieuwegein ingestemd met de uitvoering van het Plan van Aanpak “Aan de Slag met Werken naar Vermogen”. Dit Plan was de voorbereiding op de invoering van de nieuwe wet, per 1 januari 2013. Daarbij heeft de Gemeenteraad voor de uitvoering van het Plan van Aanpak voor 2012 en 2013 een bedrag van totaal 2 miljoen euro beschikbaar gesteld ten laste van de buffer economische crisis.

Door het vallen van het kabinet Rutte I bestaat de mogelijkheid dat de Wet Werken naar Vermogen als ‘controversiele wetgeving’ wordt gezien. De vier grote steden – Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht – hebben onlangs de uitvoering van vooruitlopende wetgeving op de WWNV, zoals de huishoudtoets binnen de Wet Werk en Bijstand, waar veel kritiek op was, al met onmiddellijke ingang opgeschort. Dat gebeurde in overleg met het ministerie. In het begrotingsakkoord dat door VVD en CDA met D66, GroenLinks en ChristenUnie is overeengekomen staat dat de nieuwe toets op het inkomen van gezinnen in de bijstand wordt teruggedraaid. Staatssecretaris De Krom heeft volgens een woordvoerder begrip getoond voor gemeenten die in afwachting van meer duidelijkheid de voorbereidingen en uitvoering van de Wet Werken naar Vermogen opschorten.

Nu de invoering van de Wet Werken naar Vermogen zomogelijk uitgesteld al dan niet afgelast wordt, en de mensen die te maken hebben met deze wet moeten weten waar ze aan toe zijn, wil de CDA-fractie graag weten welke visie het College heeft op deze recente ontwikkelingen en heeft een brief geschreven om uitleg over de nieuwe situatie. Schort het College de voorbereidingen op de Wet Werken naar Vermogen en de uitvoering van de WWB-huishoudtoets namelijk ook op? En met welke motivatie? En even belangrijk, als het College geen verdere voorbereidende uitvoering geeft aan, delen, van de Wet Werken naar Vermogen, wat is het College dan voornemens te doen met het beschikbaar gestelde budget?

Op deze vragen wenst de CDA-fractie antwoord en heeft tevens verzocht de Gemeenteraad actief te informeren over de, voor Nieuwegein van belangzijnde, ontwikkelingen rond de Wet Werken naar Vermogen.

Namens de CDA-fractie,

Roelof de Wild

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk