Staat van Utrecht: ‘Opgaven voor de regio in beeld’

Zijn er straks nog voldoende mantelzorgers? Hoe ziet de woningmarkt in de provincie Utrecht er uit? Waar liggen de opgaven voor onze regio? Dit en nog veel meer is te vinden in de Staat van Utrecht 2019. De nieuwe editie van de regionale kennisbron is gisteren gepresenteerd op de Tech Campus van het ROC Midden-Nederland in Nieuwegein. Extra aandacht was er voor de special over de energietransitie.

De website en databank met 440 indicatoren bevatten de nieuwste gegevens over het woon-, werk- en leefklimaat van de provincie Utrecht en alle 26 Utrechtse gemeenten. Op basis van actueel onderzoek, cijfers en analyses.

KANSEN EN UITDAGINGEN
Zo’n 130 gasten vanuit overheid, onderwijs en bedrijfsleven waren aanwezig bij de presentatie. Gedeputeerde Mariëtte Pennarts: “Die betrokkenheid laat zien hoe de Staat van Utrecht leeft in de provincie. De Staat van Utrecht bevat dan ook een schat aan informatie en cijfers die laten zien waar de kansen en uitdagingen liggen voor onze regio. Denk aan schone mobiliteit en een gezonde leefomgeving. Ook zien we sociale opgaven, zoals laaggeletterdheid en eenzaamheid. De Staat van Utrecht helpt om hierover het gesprek aan te gaan.”

SPECIAL ENERGIETRANSITIE
Ook nieuw in 2019 is de special over de energietransitie. Deze geeft een beeld van het energiegebruik en duurzame opwekking en welke opgaven er zijn voor elektriciteit, gas en warmte. De special gaat ook in op de sociale component in de energietransitie: Wat betekent het voor de burger? Wat gaan we er van zien en merken in onze leefomgeving? Hoe zit het met betaalbaarheid? En ook: wat betekent het voor opleiding en werk?

Tijdens de bijeenkomst lieten studenten van het TechCollege en Hogeschool van Utrecht zien hoe zij zich voorbereiden om de energietransitie te realiseren. Paul van Maanen, voorzitter van het College van Bestuur van het ROC: “Bedrijven hebben vakmensen nodig die vervoer verduurzamen en duurzame energiebronnen weten te gebruiken. Als ROC spelen wij op deze vraag in en werken we samen met bedrijven en andere partners in de regio. Bijvoorbeeld in een project als de Bouw is Wouw in Overvecht, waar jongeren op een leerwerkplek meewerken om de hoogbouw in hun eigen wijk duurzaam te maken.”

DE STAAT VAN UTRECHT
De Staat van Utrecht is een initiatief van de provincie en tot stand gebracht in nauwe samenwerking met de gemeente Utrecht en het netwerk Utrecht2040. Vertegenwoordigers van diverse overheden, kennisinstellingen en andere organisaties zijn bij het opstellen betrokken geweest.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren