Staande ovatie bij emotioneel afscheid Robert Meeuwsen uit Nieuwegein

Beachvolleyballer Robert Meeuwsen uit Nieuwegein heeft zijn laatste halve finale afgelopen vrijdag op het EK Beachvolleybal in Den Haag verloren, waarmee hij een punt zet achter zijn carrière. Samen met zijn vaste partner Alexander Brouwer werd hij in drie sets verslagen door het duo Matthew Immers en Steven van de Velde.

Na een sterke start, waarin Meeuwsen en Brouwer de eerste set wisten te winnen met 21-18, konden ze hun voorsprong niet vasthouden. De tegenstanders namen de tweede set met 21-14 en beslisten de wedstrijd in hun voordeel met 15-11 in de beslissende derde set.

Voor Meeuwsen, die eerder zijn pensioen aankondigde, was dit de laatste keer dat hij met Brouwer samen in actie kwam op een groot toernooi. Meeuwsen en Brouwer hebben samen talloze successen behaald, waaronder een wereldtitel in 2013 en olympisch brons in 2016.

Veertien jaar
Veertien jaar vormden ze een koppel. Meeuwsen stopt, Brouwer weet nog niet wat hij gaat doen. “We hebben elkaar hier op het strand van Scheveningen ontmoet. De cirkel is rond”, zei Meeuwsen op volleybal.nl. De twee veroverden in 2013 de wereldtitel en behaalden brons op de Olympische Spelen van Rio in 2016.

Brouwer en Meeuwsen ontbraken op de Spelen in Parijs. Mede door toedoen van Immers en Van de Velde, die in het olympisch kwalificatietraject de tweede beschikbare plek voor Parijs verdienden. “We hebben die jongens op de trainingen iets te vroeg goed gemaakt”, grapte Meeuwsen na afloop. Brouwer weet nog niet of hij stopt of een andere speelpartner gaat zoeken. Hij kon na de wedstrijd niet veel uitbrengen. De emoties kregen bij hem de overhand, toen de twee een staande ovatie kregen. “We hebben elkaar hier op het strand van Scheveningen ontmoet. De cirkel is rond”, zei Meeuwsen deze week al.

De 35-jarige Nieuwegeiner had al in januari besloten om na deze zomer te stoppen, ongeacht de uitkomst van hun olympische kwalificatie. “Zelfs als we de Spelen hadden gehaald, was dit mijn eindpunt geweest,” verklaarde hij. “Het is tijd om iets nieuws te gaan doen, maar ik blijf zeker betrokken bij het Nederlandse beachvolleybal.”

Immers en Van de Velde plaatsten zich voor de kwartfinales. “Deze jongens zijn mijn helden, mijn idolen. Op 14-9 had ik een brok in mijn keel en was ik even van slag”, zei Immers. Brouwer en Meeuwsen krijgen zondagmiddag in het stadion rondom de finales nog een officieel afscheid.

Afscheidstoernooi
De nederlaag in de halve finale markeert het einde van een tijdperk voor het Nederlandse beachvolleybal, maar Meeuwsen zal nog één keer in actie komen tijdens het “Queen & King of the Court” evenement in Utrecht. Dit wordt zijn officiële afscheid van de sport, waar hij voor eigen publiek tegen Brouwer zal spelen.

Organisator Wilco Nijland benadrukte het belang van Meeuwsens laatste optreden: “Dit wordt echt zijn allerlaatste wedstrijd, een unieke kans om hem nog één keer in actie te zien.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren