Cardioloog Dr. Lucas Boersma van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein heeft donderdag bij een patiënt een pacemaker ingebracht die bestand is tegen MRI- golven. Bovendien zijn ook de elektroden, oftewel de pacemakerdraden die het apparaatje met het hart verbinden, duurzaam en MRI- bestendig. Dit betekent dat patiënten met een gerust hart een MRI – scan kunnen ondergaan. Deze nieuwe generatie pacemakers die het ziekenhuis vanaf nu gebruikt, controleert de snelheid van de hartslag nog nauwkeuriger. Het nieuwe apparaatje meet naast lichaamsbeweging ook de ademhaling van een hartpatiënt via innovatieve sensortechnologie, om daarmee de hartfrequentie beter te kunnen reguleren.
In een aantal Europese ziekenhuizen is donderdag deze INGENIO MRI- bestendigde pacemaker ingebracht, die ontwikkeld is door Boston Scientific. Voor Nederland had het St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein de primeur. Een pacemaker die MRI- bestendig is, dus niet meer ontregeld kan raken door het magnetische veld van de MRI- scan, bestaat nog niet zo lang. Maar het type dat het St. Antonius Ziekenhuis in gebruik neemt, sluit naadloos aan bij de reeds sinds lange tijd gebruikte elektroden van dezelfde leverancier die ook al op de oude typen pacemakers aangesloten zijn. Die elektroden zijn van hoge kwaliteit en worden door het ziekenhuis gebruikt omdat ze hun duurzaamheid reeds bewezen hebben. Ook zijn ze dun en kunnen makkelijk worden ingebracht door de cardioloog. Nu blijken ze ook nog eens MRI- bestendig te zijn.’ Als een pacemaker van een patiënt aan vervanging toe is, dan hoef je als arts alleen het nieuwe type pacemaker te plaatsen, de bestaande elektroden kun je laten zitten. Daarmee is het hele pacemakersysteem MRI- bestendig’ zegt Dr. Boersma.
De INGENIO pacemaker is uitgerust met de innovatieve sensortechnologie genaamd RightRate. Via sensoren registreert de pacemaker bewegingen van de patiënt. Als iemand zich inspant, regelt de pacemaker de hartfrequentie bij. Door ook het ademvolume per minuut te meten, kan die inspanning nog nauwkeuriger gemeten worden. Zo wordt niet alleen fysieke maar ook emotionele spanning, en het verschil tussen lichte en zware inspanning geregistreerd.