St. Antonius Ziekenhuis past nieuwe techniek toe voor behandeling complexe hartritmestoornissen

In het hartcentrum van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein is onlangs de eerste patiënt behandeld met een nieuwe techniek voor complexe hartritmestoornissen / boezemfibrilleren. Tijdens deze behandeling wordt met een speciale katheter van binnenuit een 3D-afbeelding van het hart gemaakt. Tegelijkertijd wordt de elektrische activiteit in het hart minutieus en in real time gevolgd. Dit biedt veel nieuwe mogelijkheden voor de behandeling van patiënten. Hiermee kunnen complexe ritmestoornissen die voorheen niet te begrijpen waren, in kaart worden gebracht en behandeld worden. Naar verwachting zal ook het aantal heroperaties voor dit soort ritmestoornissen afnemen.

Cardiologen Lucas Boersma en Maurits Wijffels hebben in het St. Antonius de eerste behandeling uitgevoerd en zijn erg enthousiast over deze nieuwe methode. De techniek is nog wel in een ontwikkelfase. De behandelingen zijn momenteel gekoppeld aan een internationale studie waaraan ook het Maastricht UMC meedoet.

Lucas Boersma: ”Meer dan 300.000 mensen in Nederland hebben last van boezemfibrilleren. Het is de meest voorkomende hartstoornis, waarbij elektrische stroompjes als een wervelwind door de boezem van het hart ronddwarrelen, en de normale rustige werking van het hart verstoren. Patiënten krijgen dan last van een snelle, onregelmatige en bonkende hartslag, met bijkomende klachten als vermoeidheid, kortademigheid, en gebrek aan energie om inspanning te leveren. Deze nieuwe behandeling kan een belangrijke stap vooruit betekenen en het biedt op maat gerichte behandeling van de ritmestoornis voor iedere individuele patiënt.”

Inmiddels heeft het St. Antonius Hartcentrum de beschikking over verschillende innovatieve technieken voor de behandeling van complexe hartritmestoornissen, waaronder nieuwe katheterablatietechnieken, linker hartoor sluiting voor beroertepreventie, de chirurgische Mini-Maze operatie, en nu dus de in real time hoge resolutie mapping-katheter techniek. Het St. Antonius Hartcentrum kent een lange traditie in de behandeling van hart- en vaatziekten en staat bekend om zijn toepassing van nieuwe onderzoeks- en behandelmethoden. Het centrum voert jaarlijks meer dan 1600 hartritmebehandelingen uit.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk