St. Antonius opent eigen 3D lab

In het St. Antonius Ziekenhuis staat sinds kort een 3D lab. Hier worden verschillende soorten 3D-modellen gemaakt die medisch specialisten helpen om operaties beter voor te bereiden, nauwkeuriger uit te voeren en de operatietijd te verkorten. Bovendien kan het patiënten helpen om hun aandoening, behandelopties en mogelijke uitkomsten beter te begrijpen.

Foto: St. Antonius Ziekenhuis – Vera Lagerburg, Florianne van Schaardenburgh en Peter Karst bij de 3D-printer in het 3D lab

“In ons 3D lab maken we zogeheten zichtmodellen en boor- en zaagmallen”, vertelt klinisch fysicus Vera Lagerburg. “Een zichtmodel is een 3D-model van bijvoorbeeld een orgaan, bloedvaten of een gewricht. Dit kan gebruikt worden voor patiëntenuitleg, scholing en training van medisch personeel en het voorbereiden van een operatie. Boor- en zaagmallen helpen de chirurg om zaagsneden en schroeven precies op de juiste plek in het bot te plaatsen. Dit is nodig wanneer een bot rechtgezet moet worden na een botbreuk of vergroeiing.”

Laagje voor laagje
Om een 3D-print te maken, wordt eerst een CT- of MRI-scan gemaakt. Deze scan wordt verwerkt in speciale software tot zichtmodel om vervolgens 3D te kunnen printen. In de 3D-printer worden de materialen verwarmd en laagje voor laagje geprint op een printplaat, totdat je bijvoorbeeld een nier in je handen kan houden. Vera Lagerburg: “Wanneer een patiënt bijvoorbeeld aan de nier geopereerd moet worden, kan de chirurg voor de operatie de 3D-nier van alle kanten goed bekijken. Zo kan de chirurg zich beter voorbereiden op de operatie. En niet alleen zorgverleners hebben hier profijt van; ook patiënten begrijpen beter wat er gaat gebeuren wanneer ze een 3D-model in hun handen hebben.”

In de komende tijd wordt onderzocht voor welke aandoeningen het gebruik van het 3D lab de meeste waarde toevoegt. Het zal vooral gaan om aandoeningen die complex of zeldzaam zijn.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren