Het griepseizoen staat voor de deur. Voor ziekenhuizen altijd een spannende tijd. Het St. Antonius Ziekenhuis, in onder andere Nieuwegein, is daarom alvast begonnen met de nodige voorbereidingen om een eventuele griepgolf het hoofd te bieden. Speciale ‘griepbedden’ worden in gebruik genomen, op de Spoedeisende Hulp liggen sneltesten voor griep alvast klaar en op de longafdeling wordt samen met organisaties uit de verpleeghuiszorg de laatste hand gelegd aan het inrichten van een winterunit voor kwetsbare oudere patiënten.
De vraag naar zorg stijgt en dat is iets wat het St. Antonius het hele jaar door merkt. Tijdens de winterperiode stijgt die vraag nog weer een beetje meer. “In de winter zijn meer mensen ziek. Vooral ouderen vormen dan een kwetsbare groep”, vertelt Marieke van Gilsdonk, hoofd transmurale zorg. Samen met de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) heeft ze voor het tweede jaar de winterunit opgezet: een speciale afdeling voor kwetsbare ouderen, die zijn uitbehandeld in het ziekenhuis en wachten op vervolgzorg.
“Dit zijn niet alleen maar ouderen die met griep in het ziekenhuis zijn terecht gekomen, maar bijvoorbeeld ook ouderen die geopereerd zijn aan een gebroken heup”, legt Van Gilsdonk uit. Ze wachten op een plekje in een verpleeghuis, of totdat ze naar huis kunnen met thuiszorg of revalidatiezorg. Op een gemiddelde dag liggen er zo’n 20 tot 30 oudere patiënten te wachten op vervolgzorg; in de winter kan dit oplopen naar 50 patiënten. “Door het openen van de winterunit hopen we patiënten sneller op de juiste manier te kunnen behandelen en laten doorstromen naar huis of een vervolginstelling.”
Hiervoor zocht het St. Antonius de samenwerking met AxionContinu, Careyn en ZorgSpectrum. Samen hebben ze 7 ‘ketenverpleegkundigen’ in dienst genomen, die de eerste week van januari aan de slag gaan op de winterunit. Ze werken tot maart in het ziekenhuis en gaan daarna verder in de verpleeghuiszorg. Vanuit de verpleeghuiszorg is ook een specialist ouderengeneeskunde betrokken. Vorig jaar werd er voor het eerst gewerkt met deze ketenverpleegkundigen en de winterunit. “Samenwerken én ook samen werven is beter en efficiënter”, aldus Van Gilsdonk. “Je zorgt voor meer verbinding tussen de ziekenhuis- en verpleeghuiszorg en probeert samen de doorstroming van kwetsbare ouderen te verbeteren. Dat is heel waardevol.”
Griepbedden en regionaal griepteam
Naast de winterunit worden er, zodra de eerste patiënten met griep zich melden, speciale griepbedden geopend. “Op de longafdeling worden tijdens de winter extra bedden ingezet voor patiënten met ernstige griepklachten. Op deze afdeling is tijdens de wintermaanden ook meer personeel beschikbaar dan in de zomer”, legt Van Gilsdonk uit.
Als er daadwerkelijk sprake is van een griepgolf, wordt ook een regionaal griepteam, bestaande uit andere ziekenhuizen in de regio, huisartsen, de RAVU (ambulancezorg) en GGD, opgestart. “Op dit moment is dit team ‘slapend’ actief”, aldus Maurice Beekwilder, manager Lean & Zorglogistiek. “De voorbereiding loopt, maar er is op dit moment nog geen noodzaak om op te schalen.”
Sneltesten
De Spoedeisende Hulp werkt net als vorig griepseizoen ook nu weer met sneltesten, die met 20 minuten aantonen of er sprake is van griep en zo ja, welke variant. Hierdoor kunnen patiënten zonder griep sneller naar huis en worden patiënten met dezelfde soort griep bij elkaar op de kamer behandeld en blijven eenpersoonskamers beschikbaar voor de gevallen waarbij dat echt nodig is.
Ook de afdelingen infectiepreventie en schoonmaak bereiden zich voor op het winterseizoen en een mogelijke uitbraak van griep. De voorraad mondmaskers is bijgevuld, isolatiekamers voor grieppatiënten worden grondig schoongemaakt en maatregelen om verdere besmetting op andere afdelingen te voorkomen worden genomen.
Vaccineren
Personeel van het St. Antonius heeft inmiddels ook de nodige maatregelen genomen. “Ruim 2000 medewerkers hebben zich al ingeënt tegen griep. Daar zijn we erg blij mee, want ook het ziekteverzuim onder personeel kan op bepaalde afdelingen hoger zijn tijdens de winter. En voldoende personeel hebben we in die periode juist zo hard nodig. Die personeelskrapte is natuurlijk een landelijke kwestie, die we helaas niet zomaar even kunnen oplossen”, aldus Van Gilsdonk. “Daar heb je alle partijen uit de keten en ook de politiek voor nodig. Dat is iets wat we met elkaar moeten doen.”
Marieke van Gilsdonk (midden) samen met Agnes Schipper, teamhoofd van de longafdeling, en Tamara Luchthart, verantwoordelijk voor de dagelijkse coördinatie van de winterunit.