Spruitjes uit de oven

Na alle bedenkelijke culinaire buitenissigheden van de afgelopen feestdagen zoals hertenbiefstukjes, struisvogelfiletjes en steaks van de, overigens beschermde, zwaardvis nu weer met beide voeten op de grond. Back to basic zullen we maar zeggen. Dus…spruitjes.
Maar wel op een erg smakelijke manier. Voor 2 à 3 personen
350 g spruitjes
margarine
ca. 300 g aardappelen
¼ doosje champignons
scheutje ketjap
1 ei (scharrel)
½ bekertje crème fraîche (à 125 ml)
½ theelepel kerriepoeder
50 g komijnekaas
zout en peper
handje gepelde pistachenootjes Extra: kleine ovenschaal Maak de spruitjes schoon en zet ze met een bodempje water op.
Schil de aardappelen, halveer ze en zet ze met een bodempje water op.
Kook spruiten en aardappelen ca. 15 minuten tot ze nog net niet gaar zijn.
Veeg ondertussen de champignons schoon en snij ze in vieren.
Snij de kaas in blokjes.
Hak de pistachenootjes grof.
Vet de ovenschaal in met wat margarine.
Verwarm de oven voor tot 200º C.
Verhit een stukje margarine in een kleine koekenpan en bak de champignons bruin.
Zet het vuur uit en roer een scheutje ketjap door de champignons.
Giet aardappelen en spruitjes af.
Laat de aardappelen even droog stomen en wat afkoelen.
Verdeel de spruitjes en de champignons over de ovenschaal.
Snij de aardappelen in schijfjes en leg ze dakpansgewijs over de spruitjes.
Verdeel de kaas over de aardappelen.
Klop de crème fraîche, het ei, kerriepoeder, zout en peper door elkaar en schenk het over de aardappelschijfjes.
Garneer met de pistachenootjes.
Schuif de schaal in het midden van de oven en laat de schotel in 15 à 20 minuten gaar en goudbruin worden.
Lekker met een vegetarische burger erbij en wat tafelzuur.
Wie toch graag iets van vlees bij de schotel wil eten kan denken aan een hamburger of gehaktbal van rundvlees of wat magere knakworstjes. Hoofdgerecht, vegetarisch.
Voorbereiden ca. 10 minuten
Bereiden ca. 40 minuten, incl. oventijd Tip
Je kunt ook een deel van de komijnekaasblokjes dóór de spruitjes scheppen. De rest verdeel je dan gewoon over de aardappelplakjes.
Je kunt de champignons door kleine stukjes ananas vervangen. Die hoef je dan uiteraard niet eerst aan te bakken.Weetje
Spruitjes zijn de sterk ontwikkelde okselknoppen van de spruitenplant. Het zijn eigenlijk lilliput groene kooltjes. Deze belangrijke wintergroente bevat vitamine B, caroteen, fosfor en vooral veel vitamine C. De aanvoer van spruiten is tussen oktober en maart op zijn hoogtepunt. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk