Sportief dagboek (2)

De bal rolt weer en de eerste resultaten zijn geboekt. Voor de Nieuwegeinse amateurs zijn het nu nog slechts oefenwedstrijden, zo speelde JSV tegen ASWH (3-1-nederlaag) en CSW (1-1, goal Daan van der Valk). En oefende Geinoord eveneens tegen CSW uit Wilnis (ook 1-1), maar erg serieus wordt het pas via de naderende bekerwedstrijden en natuurlijk de start van de competitie begin september wanneer JSV begint tegen VVZ (uit) en Geinoord tegen WNC (thuis). Voor JSV staat er bovendien nog veel op het spel in de eerste bekerwedstrijd tegen HBS uit Den Haag (op 26 augustus) waarbij aansluiting in het ‘grote KNVB-toernooi’ op het spel staat.

Zelf was ik erg benieuwd naar de start van FC Utrecht in De Kuip, een wedstrijd die voor mij bol stond van nostalgische herinneringen. Allereerst natuurlijk de rentree van Dirk Kuyt die ik heel lang geleden (hij was toen net achttien jaar oud geworden) zag debuteren bij FC Utrecht tegen MSV in Montfoort. Ik schreef toen een dag later in het Utrechtse Nieuwsblad de volgende legendarische regels: ,,Ondanks het feit dat er nog heel wat mis ging in zijn spel, zullen we de komende jaren nog veel van deze nieuweling Kuyt horen.’’ Een voorspelling die Dirk daarna volop waargemaakt heeft.

Er was meer nostalgie in De Kuip. In 1970 was Feyenoord-FC Utrecht immers ook de openingswedstrijd van het seizoen. Het was het allereerste optreden van de kersverse fusieclub, ontstaan uit DOS, Elinkwijk en Velox. Voor mij als jeugdige sportjournalist van het toenmalige dagblad Het Centrum, korte tijd daarna overgenomen door het Utrechts Nieuwsblad, een enorme belevenis. Allereerst om het sfeertje in De Kuip mee te maken, bovendien was ik getuige van het snelle doelpunt van Jan Groenendijk van wie we daarna ook nog veel zouden horen als topscorer.

De namen van Dirk Kuyt en Jan Groenendijk zweefden zaterdagavond om kwart voor negen dan ook door mijn hoofd toen scheidsrechter Kevin Blom in De Kuip het beginsignaal gaf. Toevallig was hij een jaar geleden ook arbiter bij Feyenoord-FC Utrecht toen de Domstedelijken sensationeel met 1-2 wonnen. Het leek een goed voorteken dat Blom weer floot, achteraf viel dat nogal tegen. FC Utrecht verloor met 3-2 in een wedstrijd waarin de ploeg lang een numeriek overwicht had: elf tegen tien.

Maar uiteindelijk stond er 3-2 op het scorebord, maar toch had ik een beter gevoel dan een jaar geleden. Toen was FC Utrecht immers lange tijd weggespeeld en won de ploeg via twee toevalstreffers. Zaterdagavond was de formatie van Erik ten Hag qua veldspel minstens gelijkwaardig gedurende de negentig minuten aan de Rotterdammers maar beloonde het zichzelf niet door domme verdedigingsfouten. Desondanks verwacht ik een beduidend beter seizoen dan in de vorige editie!

Dit bericht werd geplaatst in Niet gecategoriseerd door . Bookmark de permalink .

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren