Spinaziesoep

Het heeft de kleur van spinazie, het smaakt naar spinazie en is net zo gezond als spinazie, kortom het is Spinaziesoep. Snel en niet moeilijk te maken, heerlijk romig, pittig maar toch ook zacht van smaak. De pijnboompitten zijn een must en geven de soep een extra bite en taste. Ook een mooi soepje om als voorafje bij een dinertje te geven. Serveer hem dan in kleine glaasjes en strooi er op het laatst wat geroosterde pijnboompitten over. Zeer chique.

Voor 4 personen:
1 paprika
1 ui
1 flinke teen knoflook
1 bosje Basilicum
olijfolie
1 zak verse, gewassen spinazie (450 g)
2 eetlepels bloem
1 liter heet water
2 groentebouillonblokjes
1 flinke tomaat
100 g fetakaas
Peper
1 volle eetlepel pijnboompitten

Extra: ovenvast schaaltje; soeppan; staafmixer; klein koekenpannetje.

Was de paprika, snij hem in vieren, verwijder zaden en zaadlijsten.
Leg de paprika met de buitenkant naar boven in het ovenschaaltje.
Zet de paprika ca. 10 minuten onder de grill zodat de bovenkant zwart wordt.
Laat de paprika even wat afkoelen, trek het velletje eraf en snij in blokjes.
Pel en snipper de ui en de knoflook.
Verwarm een scheut olijfolie in de soeppan en fruit de ui en de knoflook.
Voeg hand voor hand de spinazie toe en laat de blaadjes slinken.
Strooi de bloem in de pan en roer door de spinazie.
Voeg het hete water en de bouillontabletten toe en laat de soep onder goed roeren aan de kook komen.
Na enkele minuten de kookpit laag zetten, de pan van de kookpit nemen en de soep pureren met de staafmixer (pas op voor spetteren).
Zet de pan weer op de kookpit.
Was de tomaat, snij het harde kerntje weg en snij de tomaat in blokjes.
Voeg tomaten- en paprikablokjes toe aan de soep en warm even door.
Intussen de pijnboompitten roosteren in het droge koekenpannetje tot ze goudbruin zijn en geuren.
De fetakaas in blokjes snijden.
De soep van de kookpit halen, op smaak maken met peper en de fetakaas er kort doorheen roeren.
De soep meteen in de kommen scheppen en bestrooien met de pijnboompitten.
Lekker met knapperig brood met olijfolie en een snufje zout.

Vegetarisch hoofdgerecht.
Tijd 25 tot 30 minuten.
Bron: eigen recept.

Tip
In plaats van of juist in combinatie met de pijnboompitten kun je een beetje geraspte kaas over de soep strooien. In plaats van de fetakaas kun je ook blokjes blauwaderkaas door de soep roeren. Ook lekker, op het laatst een bekertje crème fraîche door de soep roeren. Hij wordt dan nog romiger en bovendien lichtgroen van kleur.

Vragen, opmerkingen of suggesties? Of hebt u ook een leuk recept voor deze rubriek? Mail naar olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren