Soep van verse tomaten is natuurlijk al heel erg lekker en gezond, maar deze variant, waarvoor de tomaten eerst geroosterd worden zodat ze een ietwat geblakerd velletje krijgen, heeft net even iets meer. Daarbij komt dat de soep vrij eenvoudig en snel te maken is. Pureer hem niet te glad, want juist door dat kleine beetje body dat je er zo in laat zitten is deze soep een “geschenk voor de tong”. De fèta en eventueel peterselie maken hem helemaal…af.
Voor 4 personen:
750 g rijpe tomaten (roma- of trostomaten)
2 takjes tijm
2 takjes rozemarijn
olijfolie
2 sjalotjes
2 tenen knoflook
1 klein blikje tomatenpuree
1 liter heet water
2 blokjes tuinkruidenbouillon (blokjes voor ½ liter)
zout en versgemalen peper
75 à 100 g fèta-kaas
evt. verse, gehakte peterselie
Extra: bakplaat of braadslede; soeppan; staafmixer.
Verwarm de oven voor op de grillstand.
Was de tomaten en snij ze in vieren.
Leg ze op een bakplaat of in een braadslede.
Was en droog de tijm en rozemarijn en ris de blaadjes van de steeltjes.
Strooi de blaadjes over de tomaten en besprenkel met olijfolie.
Plaats de bakplaat met de tomaten ca. 9 minuten net onder de grill.
Intussen de sjalotjes en knoflook pellen en snipperen.
Verhit wat olijfolie in een soeppan en bak sjalot en knoflook ca. 2 minuten.
Voeg de tomatenpuree toe en laat deze ca. 3 minuten meebakken op een laag vuur.
Doe de geroosterde tomaten in de pan met het hete water en de verkruimelde bouillonblokjes.
Laat de soep 10 minuten zachtjes koken.
Pureer dan de soep met een staafmixer, maar pureer niet al te glad, de soep moet wel wat structuur houden.
Breng de soep op smaak met zout en versgemalen peper en warm hem nog een keer goed door.
Schep de soep in kommen en strooi en wat verbrokkelde fèta overheen.
Strooi er eventueel ook verse, gehakte peterselie over.
Serveer deze soep met vers, warm, knapperig brood en een koel glas droge witte wijn.
Vega hoofd- of voorgerecht.
Tijd ca. 20 minuten.
Bron: oud recept van Super de Boer
Tip
In plaats van fèta-kaas kun je ook kleine bolletjes Mozarella over de soep strooien.
Nog meer body aan de soep geven? Kook dan de laatste 10 minuten een handje kleine macaroni of snelkookrijst mee.
Weetje
De tomaat is een groente en geen fruit. Van oorsprong was de tomaat geel, maar door kruisen en selecteren ontstond de rode kleur. Tegenwoordig zijn tomaten in allerlei verschijningsvormen en kleuren te krijgen, variërend van heel lichtgeel via rood naar donkerbruin. Tomaten zijn erg gezond, ze bevatten veel vitamine C, B1, B2 en B6, carotenen en de mineralen kalium, fosfor en magnesium. Daarnaast bevatten ze de kleurstof lycopeen die mogelijk een rol speelt bij bescherming tegen kanker.
Vragen, opmerkingen of suggesties? olgahansen@pen.nl