Sociaal inkopen voor meer arbeidsparticipatie

De gemeente Nieuwegein kiest voor ‘social return’ als integraal onderdeel van het eigen inkoop- en aanbestedingsbeleid. Hiermee wil de gemeente een bijdrage leveren aan het bevorderen van participatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In de inkoop- en aanbestedingspraktijk betekent dit dat de gemeente van opdrachtnemers vraagt om een deel van de opdrachtwaarde te investeren in arbeidsparticipatie. In beginsel gaat het om 5% van de opdrachtwaarde voor ‘social return’. Dat betreft stage-, leerwerkplekken en werkervaringsplekken voor jongeren, werklozen, Wajongers. Zo helpen werkgevers mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk(ervaring). De accountmanagers van het werkgeversservicepunt van de afdeling Werk & Inkomen zijn proactief betrokken bij de totstandkoming en uitvoering van de afspraken.

De gemeente Nieuwegein biedt maatwerk. Dat wil zeggen dat de opdrachtnemer ruimte krijgt om ‘social return’ inspanningen af te stemmen op de eigen bedrijfsvoering. Als het niet passend en haalbaar is om een uitkeringsgerechtigde voor een klus in dienst te nemen, dan kan de opdrachtnemer ook werkzaamheden op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen overeenkomen met de gemeente. Denk aan het opknappen van een wijkcentrum of sponsoren van een project waar kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt werkzaam zijn.

Ook in het regeerakkoord zijn voor de rijksoverheid en gemeenten opgaven benoemd voor het toepassen van ‘social return’ op inkoop en aanbestedingen. Mede door de stijgende werkloosheid is het stimuleren van arbeidsparticipatie belangrijker geworden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk