De gemeente Nieuwegein blijkt herhaaldelijk in de fout te gaan met het toewijzen van locaties voor winkels en bedrijven in Nieuwegein. Deze maand is duidelijk geworden dat de gemeente Nieuwegein niet zomaar een huurovereenkomst aan de Aldi mocht geven zonder ook de lokale ondernemers te betrekken bij het proces.
De rechter heeft vandaag nog geen uitspraak gedaan in het spoedappèl rondom de tijdelijke Aldi supermarkt in de nieuwbouwwijk Blokhoeve. De gemeente Nieuwegein had Aldi voor de rechter gesleept in een juridische strijd die inmiddels een soap te noemen valt. De afloop van deze “soap”? Die laat nog even op zich wachten. De uitspraak volgt uiterlijk 19 januari. En dus kunnen Nieuwegeiners in ieder geval tot die tijd boodschappen doen bij ‘hun’ nieuwe Aldi die 14 december jl. feestelijk werd geopend.
Het openingsfeestje zat er al op en inwoners van Nieuwegein deden al boodschappen bij de gloednieuwe Aldi, toen de supermarkten, PLUS, Albert Heijn Hoogzandveld, Nettorama, Dirk en DekaMarkt en de gemeente – als verhuurder van de grond – tegenover elkaar in de rechtbank kwamen te staan. Die gaf de supermarkten gelijk: de gemeente Nieuwegein had de Aldi niet zomaar mogen voortrekken.
Zelfde situatie een jaar geleden
Een jaar geleden kreeg een ondernemer gelijk van de rechter bij de uitvoering van een koopovereenkomst van een kavel op het bedrijvenpark Het Klooster aan Shell Nederland. De gemeente Nieuwegein zette toen ook al met haar handelwijze een lokale ondernemer ten onterechte buitenspel.
De voorzieningenrechter van de rechtbank Midden Nederlanbd besloot in maart 2022 dat de gemeente Nieuwegein onrechtmatig had gehandeld en de ondernemer kreeg gelijk. De zaak werd aangespannen door een gedupeerde lokale ondernemer.
Wat speelde zich af tussen partijen?
Op 25 november 2020 is een onderhandse koopovereenkomst tot stand gekomen tussen de Gemeente Nieuwegein en Shell Nederland met betrekking tot kavel A2 op het bedrijvenpark Het Klooster. In combinatie met de verkoop van de kavel aan Shell Nederland is de Gemeente Nieuwegein met Shell Nederland overeengekomen dat twee LPG-punten van Shell Nederland op twee andere locaties binnen Nieuwegein zullen worden verwijderd.
Op vrijdag 18 maart 2022 heeft de voorzieningenrechter deze handelwijze van de gemeente Nieuwegein ontoelaatbaar geacht. Volgens de voorzieningenrechter bleek onvoldoende dat de gemeente Nieuwegein de belangen van, onder meer een lokale ondernemer heeft betrokken bij haar besluitvorming. Er was sprake van een schending van het gelijkheidsbeginsel.
Voor het bieden van gelijke kansen had de gemeente Nieuwegein immers een selectieprocedure moeten organiseren en had zij om gelijke kansen voor de burgers te realiseren een passende mate van openbaarheid moeten verzekeren met betrekking tot de beschikbaarheid van de kavels, de selectieprocedure, het tijdschema en ook de toe te passen selectiecriteria.
Door de voorzieningenrechter werd vastgesteld dat gemeente Nieuwegein niet op deze manier had gehandeld. Zij had reeds een onderhandse overeenkomst gesloten met Shell. Dit terwijl zij redelijkerwijs kon verwachten dat in ieder geval een lokale ondernemer ook interesse had om net als Shell Nederland een benzinestation te exploiteren. De gemeente Nieuwegein zette met haar handelwijze de lokale ondernemer ten onterechte buitenspel.
De welbekende corruptie van de gemeente Nieuwegein.
Er zal wel een leuke wederdienst voor een wethouder tegenover gestaan hebben, net als toen met het stukje grond wat is weggegeven aan een loonbedrijf in ruil voor een gratis verbouwing..