In de bebouwde kom van Nieuwegein is vorig jaar voor meer dan 4,65 miljoen euro aan snelheidsboetes uitgeschreven. De gemeente spekt de schatkist daardoor nog meer dan provinciehoofdstad Utrecht, terwijl ze een jaar eerder nog zo’n 215.000 euro aan boetegelden inbracht. Eerder had onze redactie al onderzocht dat de flitspaal bij ‘De Poort van Nieuwegein’ in de top-3 van flitspalen in Nederland stond.
Elke zeven seconden wordt er ergens in Nederland iemand geflitst door een flitspaal. In Nieuwegein iedere 6,5 minuut, het hele jaar door! Maar niet elke paal levert evenveel boetes op. Hoe deden de flitspalen het in Nieuwegein in 2018. De flitspaal bij ‘De Poort van Nieuwegein’ op de kruising met de Buizerdlaan ging eind 2017 werken en was meteen productief met maar liefst 51.276 boetes voor te hoge snelheid en 360 voor rijden door rood licht. In totaal leverde deze flitspaal in 2018 dus 51.636 boetes op. Zo blijkt uit cijfers van het CJIB die onlangs zijn vrijgegeven.
In Nieuwegein (4,65 miljoen euro) en in Utrecht (4,51 miljoen) werden in 2018 de hoogste boetebedragen opgehaald. Beide steden staan daarmee landelijk op plaats negen en plaats tien. Daarna volgen Woerden (2,68 miljoen), Amersfoort (2,60 miljoen) en Soest (1,69 miljoen). In heel Nederland leverden ruim 3,3 miljoen boetes bij elkaar bijna 200 miljoen euro op. Rotterdam, Amsterdam en Den Haag vormen de landelijke top-3.
EXTREME OVERTREDINGEN VERDUBBELD
In de hele provincie Utrecht werd vorig jaar voor 19,57 miljoen euro aan snelheidsbekeuringen betaald. Verreweg de meeste van de 318.737 overtreders reden ‘slechts’ een paar kilometer te hard.
Die categorie overtredingen daalt echter sinds 2017 en in de provincie Utrecht is het aantal extreme overtredingen juist meer dan verdubbeld. Met name in Nieuwegein, Amersfoort en Utrecht is een toename van zware overtredingen te zien. Volgens LocalFocus komt dat vaak door het plaatsen van nieuwe flitspalen.
Heel goed moeten er veel meer worden , ze rijden als een idioot door de stad .
Hallo,
Tja, pijnlijk als je maar een paar kilometer te hard rijd en dan een boete krijgt.
Zeker als het door m.i.z teveel verschillende borden slecht wordt aangegeven.
Dan weer 50km dan weer 70km dan ineens 60.
Wat mij betreft buiten de woonwijken overal 50 km.
Zelfs beter voor milieu.
Gewoon relaxed rijden….
Maar zeg nou eerlijk….Er wordt door heel Nieuwegein veels te hard gereden.
Vele onnodige verkeersongelukken.
Zelfs door de woonwijken scheuren alwaar het duidelijk is dat men maar 30 km mag.
Ik ben geen voorstander van al die (soms te hoge) verkeersdrempels,.
Maar heb geen medelijden als iemand er te hard overheen scheurdt en de uitlaat of spoiler geraakt wordt.
Zelf wordt ik regelmatig van de weg gedrukt of gaan automobilisten spookrijden om mij in te halen.
Terwijl ik op de autoweg moet en 45/ 50 km rij met mijn bromscooter.
Ja, ik hoor u al zeggen dat ik geen 50 mag en dat is ook te snel….maar pas mij maar aan, daar er anders nog meer gefrustreerde automobilisten gevaarlijke touren uithalen om mij in te halen op plekken waar het helemaal niet mag of kan.
En vrijwel altijd staan we later bij het stoplicht weer naast elkaar.
Ik steek geen middelvinger op en ga niet schelden, maar zwaai en glimlach vriendelijk om aan te duiden dat het helemaal geen tijdwinst oplevert om rare en gevaarlijke touren uit te halen.
Ik vraag mij wel af wat er met al dit geld van die vele boetes gebeurd?
Groet van Conny
Ik dank alle mensen die hieraan hebben bijgedragen hartelijk!
Wat is het toch mooi dat er vrijwillig zo veel belasting betaald wordt, hulde!
Onze kinderen nemen ook deel aan verkeer, ik houd mijn hard vast met het harde rijden door onze woonwijk!