De Japanse duizendknoop bedreigt gebouwen, wegen en bruggen. Deskundigen waarschuwen: actie is nodig tegen de slopende plant, anders moeten we rekening houden met gigantische schadeposten. De duizendknoop werd lang geleden als tuinplant vanuit Japan naar Nederland gehaald. Langzamerhand worden gebouwen overwoekerd door de plant. Op steeds meer plekken is er overlast.
De plant, die momenteel op zo’n 400 plekken groeit, is zo sterk is dat hij door asfalt heen kan breken. Ook kan de duizendknoop dwars door funderingen van huizen naar binnen groeien. Anita Vlam, vice-fractievoorzitter voor de VVD in de Provincie Utrecht en wonende in Nieuwegein laat via Twitter weten: ‘Ook op diverse plekken in de gemeente Nieuwegein geeft deze plant problemen. ‘Metershoog en een woekerplant.’ In Nieuwegein ontbreekt nog steeds een bestrijdingsplan. In de wijk de Doorslag o.a. meerdere plekken langs de Randijk en bij de IJsselsteinseweg. Gemeente maait normaliter 1x per jaar. Is (nog) geen bestrijdingsplan voor, hoewel er voor 2018 geld voor is begroot. Nadeel is enorme groeikracht. De planten staan momenteel metershoog en woekert tot steeds grotere omvang in lokatie. (ook de tuinen in helaas). Het ondermijnt dijken en wegen, en dat is best risico.’
Gevaar
Volgens hoogleraar Rob Leuven wordt het gevaar van de plant onderschat door gemeenten en waterschappen. “Ik denk dat een planmatige aanpak voor deze soort echt nodig is. Je moet vooral snel reageren als de plant gesignaleerd wordt. Ik zie vaak dat dat niet gebeurt.”
De plant is ook heel hardnekkig. Hij kan wel tien centimeter per dag groeien. Het is lastig en duur om de plant aan te pakken. In de meest ideale situatie zou de grond moeten worden afgegraven om de plant met worstel en al aan te pakken. Dat is echter duur.
Op sommige plekken wordt de duizendknoop met varkens aangepakt, zoals in Renkum. De gemeente Amersfoort gebruikt een chemisch bestrijdingsmiddel omdat andere methodes te duur zijn.
Schadeposten
Deskundigen waarschuwen: als de duizendknoop niet wordt teruggedrongen moet er rekening gehouden met gigantische schadeposten. “Het risico is dat de soort verder verspreid raakt en daarmee ook grotere schade gaat veroorzaken aan onze infrastructuur. Dus aan rioleringen, funderingen van gebouwen”, zegt Leuven.
Daar zal de gemeente ook niets aan doen ,omdat zoiets geld kost.
Ze willen alleen maar bezuinigingen.
Het gevolg daarvan is overal meters hoog onkruid en stinkend water . Waardoor zwanen en vissen sterven.
SCHANDE
Het enige wat helpt, is een flinke hoge concentratie glyfosaat erover gooiren, maar dan beginnen de burgers en milieufreaks natuurlijk weer te klagen…
Vraagje, wie draait er voor de schade op ?
Kunnen we daar de gemeente voor aansprakelijk stellen?