In september is DE KOM vijf jaar gevestigd aan het Stadsplein. Dat jubileum wordt de komende tijd gevierd met diverse feestelijke activiteiten. Zo zijn alle 5-jarige Nieuwegeiners via school uitgenodigd voor een voorstelling en krijgen de groepen 5 op school speciale workshops voorgeschoteld. De entreehal doet de komende tijd dienst als huiskamer, er zijn jubileumvoorstellingen van de Ashton Brothers en het Noordpool Orkest en een theaterinstallatie van Judith Nab. “DE KOM is jarig, maar we grijpen dit jubileum vooral aan om de kracht van cultuur te vieren,” zegt directeur Ariane Kop.
huis van verbeelding
In de huidige vorm is DE KOM de afgelopen jaren verankerd geraakt in de Nieuwegeinse samenleving. Bezoekers komen van heinde en verre om DE KOM te bezoeken en DE KOM gaat zelf actief naar de wijken en scholen om kunst en cultuur naar mensen toe te brengen. DE KOM wil dé culturele ontmoetingsplek voor Nieuwegein zijn: een verbindende factor voor alle mensen die kunst en cultuur komen halen of brengen. “Een huis van verbeelding waar iedereen welkom is om te ontdekken en groeien,” aldus Kop.
wereld ontdekken
Tijdens de jubileumweek, van 14 september tot en met 17 september, is de theaterinstallatie ‘Mijn huis, de rest van de wereld en daarbuiten’ van beeldend theatermaker Judith Nab te zien in de kleine zaal. In een speciaal huisje reizen bezoekers af naar onbekende oorden als de binnenkant van de aarde, de diepzee en het heelal. Voor dit project verzamelde Nab ideeën van kinderen en wetenschappers over de wereld rondom ons en daarbuiten. Ariane Kop is trots dat deze bijzondere installatie in DE KOM te zien is en roept zowel kinderen als volwassenen op om vooral te komen kijken tijdens een van de vele voorstellingstijden. “Deze installatie is een perfect voorbeeld van alles waar cultuur voor staat: de wereld ontdekken, elkaar ontmoeten, in gesprek gaan, de verbeelding prikkelen. Cultuur is onlosmakelijk verbonden met onze werkelijkheid en juist tijdens het jubileum willen we daar nog eens extra de aandacht op vestigen,” vertelt een enthousiaste Kop.
huiselijke setting
Om ontmoeting en dialoog nog verder te stimuleren is de entreehal van DE KOM de komende maanden ingericht als huiskamer. Hier is iedereen welkom om neer te ploffen op de bank, voor een goed gesprek of een moment van rust. Ook zullen er regelmatig activiteiten worden georganiseerd in de huiskamer. “Al meteen blijkt dat zo’n huiselijke setting uitnodigt. Kinderen trekken hun schoenen uit en kruipen op de bank,” zegt Kop. “We willen graag dat iedereen zich thuis voelt in DE KOM. Hier maakt het niet uit hoe jong of oud, cultureel ervaren of onervaren je bent. Cultuur zit in iedereen.”
slimmer en gelukkiger
Jeugd is een belangrijke doelgroep voor DE KOM. Met een veelheid aan activiteiten bereikt DE KOM alle Nieuwegeinse leerlingen, zowel in het eigen gebouw als op locatie in de wijken en op scholen. Waaronder ook de kinderen die van huis uit minder snel met cultuur in aanraking komen. “Het is bewezen dat cultuur slimmer, gelukkiger en vaardiger maakt,” zegt Kop. “Het is ons doel om dat effect voor Nieuwegein zo optimaal mogelijk te maken.”
Ariane Kop
Oké, de intentie is in elk geval prima, meer dan dat kan geen mens eigenlijk doen. We hebben tenslotte allemaal twee handen aan ons lijf. Anne (ondanks de naam toch een man)