Slapen in Nieuwegein wordt voor de toerist duurder dan verwacht

Nieuwegein is tot nu toe de enige gemeente in de regio die geen toeristenbelasting heft. Maar daar komt verandering in. Met ingang van 1 januari 2017 zullen toeristen diep in de buidel moeten tasten. Dit heeft het college van B&W in oktober besloten. Het gemiddelde in de regio ligt momenteel op 1,64 euro maar de toerist is volgend jaar 2,50 euro kwijt per nacht om te overnachten in Nieuwegein. Dit is een euro duurder dan eerst was geraamd.

Uit cijfers van de gemeente blijkt dat er jaarlijks ruim 33.000 duizend mensen naar Nieuwegein komen als toeris. Ook zakenmensen vallen hieronder. De grootste groep toeristen overnacht in hotels. Nieuwegein telt daarnaast zeventien ‘Bed & Breakfasts’ en twee havens. De havens worden gevrijwaard van deze belasting.

Het heffen van toeristenbelasting speelt al een lange tijd. Al in april 2005 heeft de  Stadspartij PGN het college in Nieuwegein verzocht om in commissieverband te praten over de mogelijkheden voor het al dan niet invoeren van toeristenbelasting in Nieuwegein. De PGN wilde met de opbrengsten de uitvoering van toeristisch-recreatief beleid bekostigen. Het college heeft toen in een discussienotitie de mogelijkheden bestudeerd. Toen concludeerde zij dat het in principe niet wenselijk is om bovengenoemde belasting in te voeren. ‘Het merendeel van de overnachtingen in Nieuwegein is op zakelijke en niet op toeristisch-recreatieve basis.’ Daarnaast waren toen, volgens het college ‘de opbrengsten te beperkt’ zo concludeerde zij elf jaar geleden maar komt nu toch hierop terug en maakt Nieuwegein gelijk de duurste gemeente in de regio om te overnachten.

toeristenbelasting

2 thoughts on “Slapen in Nieuwegein wordt voor de toerist duurder dan verwacht

  1. Karl van Voorst

    Dus waar we het meeste last van hebben, bootjes , hoeven niets te betalen.
    Hiervoor staan we voor een brug wat geld kost en bovendien stoten die een partij slechte stoffen uit waar je u tegen zegt.

    1. Henk

      Zoals Karl al schrijft: de boten geven de meeste overlast en die hoeven dus nog steeds niet te betalen.
      Laat ze in ieder geval dan bij bruggen minimaal 5 minuten wachten, om te kijken of er nog meer boten bij komen, waarna ze gezamenlijk onder de brug door kunnen. Dat zou de nodige keren open- en dichtgaan schelen. Bovendien tijdens de spits gewoon de brug niet open doen en sneller weer dicht als de boot er onderdoor is, zou ook al heel veel tijd schelen.
      Vooral op de Noordstedeweg en Wiersebrug geven de boten enorm veel overlast.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk