Slag bij Vreeswijk (1787)

De Provincie Utrecht heeft een canon gemaakt over wat iedere Utrechter moet weten over zijn omgeving. Elke onderdeel van de canon is een tijdreis langs de belangrijkste personen en gebeurtenissen uit het verleden die samen Utrecht hebben gemaakt tot de provincie waarin we nu leven. Ook Vreeswijk heeft een belangrijke bijdrage in deze canon.

We gaan terug naar het jaar 1787, de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog is begonnen, de stoommachine is net uitgevonden. De eerste luchtballon vliegt net over onze provincie. En… er is een burgeroorlog gaande in Nederland tussen de Oranjeaanhangers en de revolutionaire Patriotten.

Patriot Cornelis Visscher is kapitein-luitenant van een schutterijcompagnie en trekt ten strijde. Bij de huidige wijk Fokkesteeg komt het tot een confrontatie tussen de legers van de Patriotten en de Oranje-gezinden. en de bijna vergeten Slag bij Vreeswijk.

30.2 X13993 - 32425-1

De patriotten hadden grote delen van Holland en Utrecht militair versterkt. De stadhouderlijke troepen dachten een grote slag te slaan door Utrecht te omsingelen. Met een tangbeweging wilde men dit hoofdkwartier van de patriotten afsnijden en veroveren. Een noordelijk leger zou via De Bilt naar Maarssen trekken, in het zuiden trokken troepen via Rhenen naar Vreeswijk en Jutfaas. Daar stuitten ze in het donker op patriotse troepen uit Utrecht, die bewapend waren met kanonnen. In het donker werd aanvankelijk wat onregelmatig heen en weer gevuurd, maar op de lange smalle dijk tussen Vreeswijk en Jutfaas was er weinig ruimte tot manoevreren.

Aan de kant van de Oranjegezinden brak paniek uit en men begon zich terug te trekken. Toen de patriotten hun kanonnen gingen afvuren, veroorzaakte dat een massale vlucht. De patriotten, die een dode hadden te betreuren, vierden de slag bij Vreeswijk als een grote overwinning. De propagandamachine maakte overuren.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk