Slachtoffer van dodelijk ongeluk Nieuwegein werd twee keer aangereden door zelfde auto

De voetgangster die vorig jaar overleed na een ernstig ongeluk bij winkelcentrum Cityplaza in Nieuwegein werd twee keer aangereden door dezelfde auto. De tweede keer werd haar fataal. Dat bleek vandaag tijdens de rechtszaak tegen de bestuurder van de auto. Nadat hij was uitgestapt om de vrouw te helpen, rolde zijn BMW door en kwam op de vrouw terecht. Door het gewicht van de auto bezweek zij ter plekke.

De bestuurder reed niet te hard, maar volgens de officier van justitie is hij door aanmerkelijk onvoorzichtig rijgedrag schuldig aan het overlijden van de 65-jarige vrouw. Het Openbaar Ministerie eist 200 uur taakstraf. Daarnaast zou de rechtbank hem een jaar rijontzegging moeten opleggen, waarvan de helft voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Verkeerde weghelft
Het ongeluk gebeurde op vrijdagmiddag 29 september rond kwart voor twee. De 58-jarige bestuurder draaide vanuit de Zoomstede, een straatje naast het politiebureau, linksaf de drukkere Schakelstede op. Maar hij nam de bocht kort en kwam op een voorsorteerstrook voor tegemoetkomend verkeer terecht.

Midden op de baan voor tegemoetkomend verkeer reed hij de vrouw aan, die net de rijstrook was overgestoken die hij eigenlijk had moeten volgen. “Als hij op zijn eigen weghelft was gebleven, had de aanrijding niet plaatsgevonden”, concludeerde de officier van justitie.

Maar de eerste aanrijding werd de vrouw niet fataal. Nadat zij was aangereden probeerde zij op te staan. De bestuurder stopte vergat om zijn BMW met automatische versnellingsbak in de parkeerstand zetten. Toen hij uitstapte en zijn voet van de rem haalde, rolde de auto over de vrouw heen.. Zij kwam klem te zitten onder het voertuig en bezweek onder het enorme gewicht op haar lichaam.

Niets gemerkt
Uit camerabeelden en verklaringen van getuigen blijkt dat de vrouw goed uitkeek, voordat vanaf de parkeergarage naar de Rabobank aan de overkant van de Schakelstede liep. “Ik heb de vrouw niet gezien, zij was er opeens”, verklaarde de bestuurder. Maar volgens de officier van justitie werd het zicht nergens door belemmerd en had hij haar moeten zien als hij goed de bocht had doorgekeken.

De bestuurder kon geen goede verklaring geven voor het drama dat hij had veroorzaakt. Hij had vooral op de auto’s gelet die langs de weg werden in- en uitgeladen en had wel de voetgangers opgemerkt die vijftien meter voorbij de plaats van het ongeluk over het zebrapad liepen. Dat hij op de verkeerde weghelft terecht was gekomen had hij niet gemerkt.

Moeilijk
Bij de zitting waren veel nabestaanden van het slachtoffer aanwezig. Zij hadden het merkbaar moeilijk met de verklaringen van de bestuurder. “Ik moet op weg naar werk elke dag langs die plaats en dan komt alles weer boven. Ik durf eigenlijk niet te rijden. Ook mijn gezin lijdt eronder. Ik heb er enorme enorme spijt van”, zei hij. Hij is voor de psychische gevolgen van het ongeluk in behandeling.

Het pleidooi van de advocaat zorgde voor verontwaardigde reacties bij de nabestaanden. De advocaat betoogde onder meer dat zijn cliënt deels vrijgesproken zou moeten worden, omdat hij juridisch gezien geen bestuurder was op het moment dat de auto over het slachtoffer heen reed.

Volgens de officier van justitie is bewezen dat de Nieuwegeiner door verwijtbare en aanmerkelijke onvoorzichtigheid en onoplettendheid een verkeersongeval met dodelijke afloop heeft veroorzaakt. Ook het feit dat hij zijn auto na de eerste aanrijding niet definitief tot stilstand, maar de automaat nog op ‘drive’ had staan, valt hem volgens de officier te verwijten.

Hoe de rechtbank over de zaak denkt wordt over twee weken duidelijk bij de uitspraak. De bestuurder heeft al aangegeven dat hij daar niet bij wil zijn.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht – Riks Ozinga

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk