Erg smakelijke broodjes, die zowel warm als koud heel goed smaken. Door de toegevoegde honing hebben ze een licht-zoete smaak, die echter niet overheerst. Het sesamzaad (en eventueel het lijnzaad) geven ze net iets meer bite. Nodig voor 10 tot 12 broodjes
1 pak mix voor Bruinbrood (à 500 g, bv. Koopmans)
250 ml water
25 ml olijfolie
100 g vloeibare honing
50 g sesamzaad (of 30 g sesamzaad+20 g lijnzaad)
bloem (voor bestuiven)Extra: evt. broodbakmachine; bakpapier of permanent siliconenbakvel Maak een deeg en laat het rijzen zoals op het pak broodmix staat beschreven.
Of maak een deeg in de broodbakmachine, door eerst water, olijfolie en honing in de emmer van de machine te doen, daarop de broodmix en daarop de zaden.
Stel de machine in op het deegprogramma.
Bekleed een bakplaat met bakpapier of met het bakvel.
Als het deeg gerezen is, het op een met bloem bestoven werkvlak leggen en nog even met de hand doorkneden.
Verdeel het deeg in 10 tot 12 gelijke porties en rol er rollen van met een doorsnede van ca. 3 cm en een lengte van 25 tot 30 cm.
Maak een halve knoop van iedere rol en leg ze op de bakplaat.
Bedek met een schone theedoek en laat nog ca. 20 minuten narijzen.
Verwarm zo’n 10 minuten voor de rijstijd voorbij is de oven voor tot 220°C.
Verwijder de theedoek, schuif de broodjes in het midden van de oven en bak ze in ca. 15 minuten gaar en goudbruin.
Haal ze uit de oven en bestrijk ze met een kwastje met een beetje water.
Eet de broodjes met zowel hartige als zoete gerechten of beleg. Brood
Tijd ca. 3 uur, incl. rijzen en oventijd (in broodmachine)
ca. 75 minuten, incl. rijzen en oventijd (met de hand)
Bron: Koopmans Broodbakboekje Tip
Het bruinbroodmix kan vervangen worden door witbroodmix, de overige ingrediënten blijven hetzelfde. Het kant en klare broodmix kun je ook vervangen door een zelf samengesteld meergranenmix, je zou dan kunnen denken aan 200 g witte bloem + 100 g volkorenmeel + 100 g havermeel + 100 g gerstemeel = 500 g. Je moet nu nog wel zelf gist toevoegen. Neem hiervoor een zakje gedroogde gist à 7 g en voeg de gist in de machine als laatste toe. Maak je deeg met de hand, voeg de gist dan tegelijkertijd met het meel toe. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton. (Eerdere recepten vind je in het archief , het pannetje, hiernaast).