Scones met cranberries en pompoenpitten

Maak deze Engelse scones “naturel” of geef ze je eigen draai met toevoegingen als rozijnen, cranberries, stukjes chocolade of nootjes. Waar je ook voor kiest, het resultaat is een heerlijk knapperige en geurende scone met een zachte, bijna romige binnenkant. Mijn tip: gebruik koffiemelk in plaats van gewone melk.

Voor 6 à 8 stuks:
1 zakje mix voor Engelse scones (Granny’s Scones Mix, pak met 2 zakjes à 250 g, zie bij Tip)
40 g boter of margarine
1 ½ dl koffiemelk, light
1 klein ei, Biologisch of vrije uitloop
handvol gedroogde cranberries
handje gedroogde pompoenpitten

1 bekertje crème fraiche (of dikke room)
frambozenjam (of andere rode jam)

Extra: mixer/keukenmachine met deeghaken; bakpapier of bakvel; bakkwastje

Verwarm de oven voor tot ca. 220ºC (of 210 ºC hetelucht).
Leg bakpapier of bakvel op de bakplaat.
Roer de boter zacht en vermeng het met het zakje mix voor scones.
Als de boter is opgenomen, in één keer de koffiemelk erbij gieten.
Roer of mix de koffiemelk kort en snel door het deeg.
Maak een rol van ca. 5 cm dik en verdeel deze in 6 tot 8 gelijke stukken.
Rol tussen je handen bollen van de deegstukken, ze mogen best wat onregelmatig van vorm zijn want dat hoort bij scones.
Leg de bollen op de bakplaat en druk ze een beetje plat tot ze ca. 3 cm dik zijn.
Klop het ei even los in een schaaltje en besmeer de scones met het kwastje met losgeklopt ei.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de scones in 10 tot 12 minuten licht-goudbruin.
Laat ze niet te lang in de oven staan want dan worden ze te hard.
Eet de scones met een klodder crème fraiche, de zgn “clotted cream” en rode jam, hetgeen een superlekkere combinatie is.
Traditioneel moet de jam eigenlijk frambozenjam zijn, maar aardbeien- of b.v. pruimenjam is ook erg lekker.
Je kunt de scones ook serveren met honing, marmelade of fruit.

Gebak/koekjes.
Tijd: ca. 25 minuten.
Bron: Variatie op het recept op de verpakking van de Granny’s Gourmet Scones Mix.

Tip
Kijk voor verkooppunten van de Granny’s bakmixen op www.grannys.nl Via deze website kun je de Granny’s producten ook bestellen. Je vindt er tevens heerlijke recepten en veel informatie over bijvoorbeeld workshops.

Weetje
Scones komen oorspronkelijk uit Schotland. De eerste scones waren kleine, ronde en platte broden die in een pan boven een vuur werden gebakken. Door het gebruik van bakpoeder werden scones vaker als kleine “broodjes” gemaakt. Ze kunnen in vorm variëren zoals driehoekig of vierkant, maar de ronde scones zijn het meest gangbaar. Ze worden over de hele wereld gegeten, maar zijn in het Verenigd Koninkrijk en Ierland het meest populair, waar ze een vast onderdeel van de Afternoon tea vormen.

Vragen, opmerkingen of suggesties? Of hebt u ook een leuk recept voor deze rubriek? Mail naar olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk