Schorseneren met kaas, knoflook, pijboompitten en vega-gehakt

Schorseneren…een echte ouderwetse, maar nu niet meer zo populaire groente. Waarschijnlijk omdat de zanderige zwarte wortelstokken er niet aantrekkelijk uitzien en het schoonmaken een “klus” is. Jammer, want schorseneren zijn, door hun zachte smaak en “bite” heel erg lekker. Zo “gewoontjes” misschien een tikkie saai, maar in dit recept tot culinaire hoogte gerezen. Ze gaan de oven in met knoflook, vega-gehakt, kaasblokjes en pijnboompitten.
De ultieme kwalificatie van dit gerecht? Mijn zoon, geen liefhebber van de basic-schorseneer, over dit recept: “Mm, ja, nou, dat is toch wel lekker.”

Nodig voor 2 à 3 personen:
500 g schorseneren
azijn
melk
1 kleine ui
1 grote teen knoflook
zonnebloemolie
½ of 1 bakje vega-korrelgehakt (Alpro Soya, 180 g)
ca. 1 eetlepel boter of margarine
1 eetlepel bloem
ca. 150 g jong belegen kaas
1 eetlepel pijnboompitten

Extra: dunschiller; ovenschaal

Let op:
Van het schillen van schorseneren krijg je bruine vlekken op je handen die er moeilijk af gaan. Schil ze onder water of draag huishoudhandschoenen.

Laat een flinke laag water in de gootsteenbak lopen en leg de schorseneren onder water.
Zet een pan met ruim water met daarin een scheut azijn klaar, de azijn is tegen het verkleuren van de schorseneren.
Schil de schorseneren onder water, snij ze snel in plakjes van ca. 1 cm dik en doe die in de pan met azijn-water.
Giet dit water af, spoel de groente schoon en vul de pan met water tot de groente net onder staat. Giet een scheut melk bij het water.
Breng de schorseneren aan de kook (pas op voor overkoken door de melk) en zet de pit op half.
Laat de groente in ca. 30 minuten gaar worden (even inprikken).
Pel en snipper intussen de ui en de knoflook.
Verwarm een scheut olie in een koekenpan en fruit ui en knoflook.
Voeg het vega-gehakt toe en bak al omscheppend lichtbruin.
Haal van de kookpit en laat tot gebruik staan.
Snij de korstjes van de kaas en snij de kaas in kleine blokjes.
Maak de bechamelsaus door de boter of margarine in een schaaltje te smelten in de magnetron en er daarna de bloem door te roeren.
Giet de schorseneren af, maar vang het vocht op.
Roer een deel van het kookvocht door het boter-bloemmengsel en laat binden tot een middelmatig dikke saus.
Mocht het niet uit zichzelf binden, dan even doorwarmen in de magnetron.
Doe de afgegoten schorseneren met het grootste deel van de kaasblokjes over in de ovenschaal, giet de bechamelsaus erover, bestrooi met zout en peper, en schep goed om.
Bestrooi met het vega-gehaktmengsel en de rest van de kaasblokjes en schuif de ovenschaal onder de grill in de oven (200ºC).
Laat het gerecht lichtbruin worden en de kaasblokjes smelten.
De laatste 5 minuten de pijnboompitten erover strooien.
Serveren met gekookte of gebakken aardappelen, aardappelballetjes of dergelijke.
Een likje tomatenketchup en wat tafelzuur erbij is erg lekker.

Hoofdgerecht, vegetarisch
Tijd ca. 60 minuten
Bron: eigen recept.

Tip
Door het gebruik van vega-gehakt hoef je eigenlijk geen vlees(vervanger) meer te gebruiken bij dit gerecht. Vind je het toch iets te “kaal”? Eet er dan een gehaktbal (biologisch) of vegetarische hamburger bij.

Weetje
De schorseneer, die oorspronkelijk uit Zuid- en Midden-Europa komt, dankt zijn naam aan een zwarte, giftige slang die in het Italiaans Scorzone heet. De plant, en vooral het witte, ietwat kleverige sap uit de wortel, werd vroeger in de geneeskunde gebruikt.
Schorseneer, die ook wel winterasperge wordt genoemd, is een voedzame, lichtverteerbare en calorierijke groente, die het, ook voor diabetici onschadelijke, suiker Inulin bevat.
Schorseneren worden in oktober/november geoogst en zijn tot half-maart verkrijgbaar.

Vragen, opmerkingen of suggesties? olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk