Leerkrachten van de openbare basisscholen in Nieuwegein en IJsselstein krijgen hun loon gewoon doorbetaald tijdens de staking van 14 maart aanstaande. Het bestuur van Stichting Robijn respecteert het stakingsrecht van de leerkrachten en steunt de aanhoudende acties. ‘Onze leerkrachten krijgen hun salaris over deze dag gewoon betaald mits ze gaan actievoeren of op school aanwezig zijn om andere werkdrukverlagende taken te doen’, meldt bestuurder Fred Teunissen. ‘Alleen de leerkrachten die volledig hun werk neerleggen en thuisblijven, moeten bij de bond aankloppen voor een bijdrage uit de stakingskas.’
Robijn vindt het niet meer dan fair om de leerkrachten door te betalen. ‘De overheid past geen korting toe op onze bekostiging vanwege de stakingen. Als wij het geld wel ontvangen en het salaris niet betalen, halen wij financieel voordeel uit deze broodnodige acties van ons personeel. Dat is wel het laatste wat we willen.’ De ervaring is inmiddels dat er maar weinig leerkrachten zijn die thuisblijven op een stakingsdag.
Staken nog steeds nodig
Natuurlijk is Robijn de minister van onderwijs dankbaar voor de bedragen die hij heeft vrijgemaakt voor werkdrukverlaging, maar zonder verhoging van de salarissen naar het niveau van de leraren in het voortgezet onderwijs (VO), heeft dit niet het gewenste effect. Basisschoolleerkrachten verdienen flink minder dan hun collega’s in het voortgezet onderwijs. Terwijl ze vaak net zo hoog opgeleid zijn en er te weinig juffen en meesters zijn. Zonder aantrekkelijk salaris zal het lerarentekort in het basisonderwijs blijven toenemen en moet met steeds minder mensen hetzelfde werk worden gedaan. De werkdruk neemt dan dus weer toe.
Van het bedrag dat minister Slob heeft toegezegd, gaat ´slechts´ 270 miljoen naar de verhoging van de salarissen. Er is echter 900 miljoen nodig om onze leerkrachten naar hetzelfde niveau te brengen als de leraren in het VO. Pas als dat gelijkgetrokken is, krijgt het beroep van leerkracht basisonderwijs de aantrekkingskracht die het nodig heeft om ook in de toekomst over voldoende meesters en juffen te kunnen beschikken.
Scholen dicht op 14 maart
Op 14 maart doen de openbare scholen in Nieuwegein en IJsselstein dus mee aan de landelijke estafettestaking die dan in Midden-Nederland gehouden wordt. De scholen vinden het vervelend dat de actie nogmaals ten koste gaat van een lesdag, maar vrezen dat als ze nu niet doorzetten, er binnenkort door het lerarentekort in het basisonderwijs nog veel meer lessen gaan uitvallen.