’s Heeren Loo is een landelijke zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook in Nieuwegein heeft ’s Heeren Loo een vestiging. Zorginstellingen maken zich zorgen om hun CO²-uitstoot. Maar grote maatregelen nemen kost geld. Geld dat zorginstellingen hard nodig hebben om zorg te kunnen bieden. Solarpark Galecop springt in de bres.
Zorginstelling ’s Heeren Loo
Zorginstelling ’s Heeren Loo is één van de oudste zorginstellingen van Nederland. De instelling werd in 1891 opgericht als ‘Vereeniging tot opvoeding van idiote en achterlijke kinderen’. Steeds meer zorginstellingen sloten zich aan en de naam werd gewijzigd in de minder aanstotende naam ’s Heeren Loo. Alle instellingen hadden hun eigen voorzieningen, zoals een eigen boerderij, sanatorium en kerk. Tegenwoordig zijn de instellingen van ’s Heeren Loo professionele zorginstellingen waar mensen met een verstandelijke beperking veilig en met veel zorg omringd worden. Het is ook niet meer een doel op zich om deze mensen allemaal bij elkaar te zetten in één instelling. Steeds vaker biedt ’s Heeren Loo ook ondersteuning aan mensen die in hun eigen leefomgeving wonen. Tegenwoordig maken landelijk ongeveer 10.000 mensen gebruik van de diensten van ’s Heeren Loo. Met ruim 125 jaar aan ervaring is ’s Heeren Loo hier dan ook de beste instelling voor.
Zonne-energie van Solarpark Galecop
Naast een goed leven voor cliënten en een prachtige baan voor haar medewerkers, richt ’s Heeren Loo zich nu ook op een gezonde en duurzame organisatie. Juist hierom is er een samenwerking aangegaan met het Nieuwegeinse zonnepark Solarpark Galecop. Solarpark Galecop is het grootste zonnepark van Utrecht en levert als eerste rechtstreeks energie aan vestigingen van ’s Heeren Loo. Er is een overeenkomst getekend waarin staat dat ’s Heeren Loo 42 procent van haar energiebehoefte rechtstreeks van Solarpark Galecop afneemt.
Wat is hier zo uniek aan? Omdat het een rechtstreekse levering is, valt er een schakel af, namelijk de energieleveranciers. Het gedeelte aan energie wat ’s Heeren Loo afneemt, hoeft Solarpark Galecop niet meer aan energieleveranciers te verkopen. Dit biedt voor beide partijen voordelen. Solarpark Galecop verkoopt gegarandeerd een bepaalde hoeveelheid energie voor een hogere prijs en ’s Heeren Loo profiteert juist van een lagere prijs en heeft de garantie op zonne-energie die lokaal is opgewekt.
Nog meer schone energie
Het houdt niet op bij het afnemen van zonne-energie. ’s Heeren Loo is zich ook aan het oriënteren op het plaatsen van zonnepanelen op de daken van eigen instellingen. De hoofdvestiging in Ermelo is inmiddels voorzien van 3.000 zonnepanelen en in de nabije toekomst zullen er nog eens 5.000 zonnepanelen bijkomen. Daarnaast is de vestiging in Ermelo ook al het eerste gasloze pand van de organisatie. Ook voor de vestiging in Nieuwegein zijn dergelijke maatregelen te verwachten, zodat ’s Heeren Loo binnen tien jaar energieneutraal kan zijn.