Samen tuinieren bij Montessorischool De Vleugel

Samen de schouders eronder. Op vrijdag 9 en zaterdag 10 september kwamen en komen ouders en leerlingen van Montessorischool De Vleugel in Nieuwegein bij elkaar om de schooltuinen weer tip top in orde te brengen. In de schooltuinen kweken leerlingen van de school verschillende planten en groenten. Ook zijn er minivijvers die interessante dieren aantrekken. Het verzorgen van planten is een belangrijk onderdeel in het systeem van de Montessorischool. ‘Vanaf dag 1 leren kinderen hier om te zorgen. Al is het maar voor iets heel kleins.’, zegt Doreen Rambags, directeur van De Vleugel. ‘Zo leren ze verantwoordelijkheid te nemen. Al heel jong.’ Zo heeft elke leerling in de onderbouw een eigen plantje op de tafel staan dat ze helemaal zelf verzorgen.

Oudere leerlingen kunnen lid worden van een speciale schooltuinclub. Via de club beslissen ze mee over het wat er in tuin gekweekt wordt en hebben ze ieder eigen verantwoordelijkheden. Dit jaar is het thema voor de tuin stamppot. ‘De kinderen hebben aardappelen, uien en wortelen geplant. Ze kunnen niet wachten tot ze mogen oogsten.’, zegt Gertie Lintjens. Gertie is een van de ouders die het hele jaar door de leerlingen enthousiast begeleidt en de schooltuinclub coördineert. Als de oogst goed is wordt er samen gekookt en de stamppot op school opgegeten.

Rambags: ‘We vinden het belangrijk dat kinderen weten waar het voedsel vandaan komt. Sla wordt niet gemaakt en verpakt in een fabriek.’ De animo voor de schooltuinclub is groot. ‘Kinderen zijn heel enthousiast over de tuin. We proberen de tuin ook leuk te maken voor kinderen, bv. door een speciale aardbeientoren, vleesetende plantjes in de vijver en tomaten die ondersteboven groeien in hangzakken.’’ aldus Lintjens.


Nu werd er dus samen met de ouders hard gewerkt, want niet alleen de kinderen zijn hard gegroeid tijdens de vakantie; ook de tuinplanten en het onkruid zijn omhoog geschoten. De bomen en hagen zijn nu gesnoeid en het onkruid gewied. De tuin is klaar voor een nieuw schooljaar.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren