Samen bouwen aan 75.000 duurzame en betaalbare huizen

Akkoord van Rijnenburg

Akkoord van Rijnenburg

Alle betrokken partijen bij de ontwikkeling van een van de grootste centrale bouwlocaties van Nederland, waaronder gemeente Nieuwegein, hebben woensdag 11 december het Akkoord van Rijnenburg ondertekend tijdens de zogeheten Woontop in het Nieuwegeins Business Center. Met het akkoord spreken betrokken overheden, corporaties en marktpartijen voor het eerst gezamenlijk steun uit voor de realisatie van 63.000 tot 75.000 woningen in Groot Merwede (A12 zone) en Rijnenburg, en de daarbij horende bereikbaarheidsmaatregelen en andere voorzieningen in het gebied.

Het akkoord is getekend door de gemeente Utrecht, Nieuwegein, Provincie Utrecht, het ministerie van VRO, het ministerie van I en W, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR), Bouwfonds Gebiedsontwikkeling en Portaal. De ondertekenaars laten hiermee zien de potentie van dit gebied te erkennen en samen te werken aan de realisatie van Groot Merwede en Rijnenburg op het gebied van onder meer betaalbaarheid van woningen, bereikbaarheid, werklocaties, klimaatadaptatie, bodem en water, energie, groen en recreatie en maatschappelijke voorzieningen.

Waarom tekent de gemeente Nieuwegein dit akkoord?
Alle partijen willen met de bouw van deze aantallen woningen in Groot Merwede (A12 zone) en Rijnenburg een grote stap zetten in een oplossing voor de woningcrisis. Nieuwegein heeft Rijnenburg altijd gezien als een toekomstige woningbouwlocatie. Groot Merwede, waar ook het Nieuwegeinse deel van de A12 zone bij hoort, is samen met Rijnenburg een van de grootste woningbouwlocaties van Nederland. Dit akkoord is nog geen besluit, maar is een overeenstemming van alle partijen om zich in te zetten om dit mogelijk te maken en procedures te versnellen.

Ellie Eggengoor, wethouder Ontwikkeling Groot Merwede (A12 zone) en mobiliteit: “Het mogelijk maken van deze kansrijke, maar complexe ontwikkeling vraagt veel van alle partijen. Er liggen moeilijke keuzes op tafel. En het lukt alleen als alle randvoorwaarden goed zijn, zodat mensen er ook echt goed kunnen wonen en werken. Zo is de komst van een snelle deels ondergrondse tramlijn – de Merwedelijn – noodzakelijk. Maar de allerbelangrijkste randvoorwaarde begint met het gezamenlijk uitspreken van de wil en het geloof in de potentie van dit project. En dat is gelukt!”

Daarnaast wil Nieuwegein met deze meerjarige en structurele samenwerking zich ervoor inzetten dat de nieuwe woonwijken en de bestaande stad elkaar goed aanvullen, zodat de ontwikkeling van Groot Merwede en Rijnenburg bijdraagt aan een prettige woon- en leefomgeving in heel Nieuwegein.

Els Otterman, hoogheemraad bij HDSR: “Rijnenburg heeft de potentie om een goed voorbeeld te worden van hoe Nederland omgaat met de uitdagingen van klimaatverandering en bodemdaling bij nieuw te bouwen woningen. De samenwerking tussen de verschillende partijen en de ambitie om een klimaatbestendige en gezonde leefomgeving te creëren, maken dit een mijlpaal in de Nederlandse gebiedsontwikkeling”.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren