Rundvlees met stoofperen

Stoofperen in overvloed op het moment. Bereid ze eens in combinatie met rundvlees. Door de stoofperen wordt dit gerecht zacht-zoet, de balsamico-azijn, die pas op het laatst wordt toegevoegd, geeft een iets pittig, zacht-zuur effect. Voor 4 personen:
2 uien
4 stoofperen
400 g runderstoofvlees (biologisch of wildernisvlees)
olijfolie en margarine
1 laurierblad
5 kruidnagels
½ kaneelstokje
½ theelepel gemberpoeder
10 peperkorrels, gekneusd
restje jus of kopje bouillon
zout
½ tot 1 eetlepel balsamico-azijn Extra: braadpan Pel en snipper de uien grof.
Schil de peren, snij ze in vieren en verwijder het klokhuis.
Snij het vlees in vier stukken.
Verhit een flinke scheut olijfolie en een klont margarine in een braadpan tot het schuim wegtrekt.
Zet de pit iets lager en braad het vlees even aan.
Voeg de uien toe en bak ze even mee.
Voeg dan peren, laurier, kruidnagels, kaneelstokje, gemberpoeder en peperkorrels toe.
Schenk het restje jus, aangelengd met wat heet water, of de bouillon erbij.
Breng de stoofpot aan de kook, roer goed om en draai dan de kookpit op de laagste stand.
Stoof het vlees in ca. 2 ½ uur gaar.
Roer tussentijds af en toe even om.
Maak vlak voor het serveren op smaak met zout en de balsamicoazijn.
Zeer smakelijk met gekookte aardappelen en spruiten, of rode kool, bloemkool, sperziebonen etc. Hoofdgerecht met vlees (biologisch)
Tijd ca. 3 uur, incl. “sudderen”
Bron: eigen recept Tip
Gerechten die lang moeten sudderen zou je eigenlijk op zo’n gezellig ouderwets petroleumstel moeten zetten. Deze stellen zijn vaak op rommelmarkten of in kringloopwinkels te vinden. Je hebt er meteen een decoratief item bij in je keuken. Het ouderwetse aroma van de petroleum, vermengd met de geur van het sudderende vlees, roept ongetwijfeld nostalgische gevoelens bij je op (tenminste als je niet meer zo heel piep bent).
Petroleum koop je gewoon in de bouwmarkt.Weetje
Wildernisvlees, het vlees van runderen die ècht vrij in de natuur hebben rondgelopen, is verkrijgbaar bij Het Utrechts Landschap. Qua prijs komt het overeen met biologisch vlees uit de winkel. Dit vlees is zo goed van kwaliteit en zo smaakvol dat je er vaak nauwelijks smaakmakers als zout en specerijen voor nodig hebt.
Kijk voor meer informatie en verkrijgbaarheid op www.utrechtslandschap.nl Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton.
Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren