Reizigersvereniging Rover, afdeling Utrecht is geschrokken van drie aanrijdingen in korte tijd tussen de sneltrams en kruisend autoverkeer in Nieuwegein en Utrecht. Rover Utrecht vraagt de provincie Utrecht en betrokken gemeenten in een brief om spoorbomen bij overwegen te plaatsen en onderzoek te doen naar de nieuwe tramstellen.
Geschrokken reizigers, veel ravage en langdurige overlast: de aanrijdingen tussen tram en auto in maart (Utrecht), april en mei (Nieuwegein) maakten grote indruk. Bij de meest recente aanrijding zijn behalve de inzittenden van de auto ook de trambestuurder en enkele passagiers gewond geraakt. Naast de enorme schrik die de inzittenden moeten hebben gehad, was er ook veel overlast omdat de dienstregeling pas dagen na de ontsporing kon worden hervat.
Reizigersvereniging Rover, afdeling Utrecht vraagt de betrokken gemeenten, waaronder Nieuwegein, om passende maatregelen te nemen voor de veiligheid van tramreizigers, personeel en andere verkeersdeelnemers. Dit kan door het voorbeeld van gemeente IJsselstein te volgen en het plaatsen van automatische halve overwegbomen (AHOB’s) verplicht te stellen. Deze fysieke barrière zorgt ervoor dat automobilisten niet in staat zijn om de overweg te bereiken bij het naderen van een tram. Daarnaast wil Rover Utrecht onderzoek naar de oorzaak voor het uit de rails geraken van de nieuwe lagevloertrams en aanpassingen aan de constructie als daar aanleiding voor is.
“U dient zich allen maximaal in te spannen om het vertrouwen van de reiziger in een veilig openbaar vervoer te herstellen”, schrijft Aldo Markus van Rover Utrecht in zijn brief aan wethouder Ellie Eggengoor van Nieuwegein. De Rover-afdeling constateert dat het gevoel van veiligheid op dit moment onder druk staat waardoor reizigers kunnen kiezen voor ander vervoer. Het plaatsen van AHOB’s is een belangrijke stap in herstel van het vertrouwen en de garantie dat de tram onverstoord kan blijven rijden zonder schade, ongevallen en vertragingen.
“De aanrijdingen uit het heden en het verleden hebben ongetwijfeld tot veel extra kosten geleid. Met het plaatsen van AHOB’s kunt u toekomstige ongevallen en kosten voorkomen. Bovendien garandeert u een ongestoorde uitvoering van de tramdienst en voorkomt u vertragingen en overlast voor alle reizigers.“