Het leuke aan dit eenvoudige kipgerecht is dat het in één-persoons ovenpannetjes wordt geserveerd. Het staat daardoor extra feestelijk op je bord. Misschien een leuk idee voor één der Pinksterdagen? Serveer het met een lekker nieuw aardappeltje en een mooie voorjaarssalade.
Voor 4 personen:
350 à 400 g kipfilet, biologische of scharrelkipfilet
1 liter water
2 kippenbouillontabletten
boter of zonnebloemolie (voor invetten)
40 g boter
50 g bloem
peper en zout
4 el slagroom
4 el witte wijn
2 el tuinkers, geknipt van het “bedje”
Extra: kookpan; zeef; 4 één-persoon ovenpannetjes; 2 vorken; steelpan
Doe het water en de bouillontabletten in een kookpan en breng aan de kook.
Doe de kipfilets in de bouillon en laat ze, op een zacht pitje, in 10 minuten gaar koken.
Vet intussen de ovenpannetjes in met wat boter of olie.
Schep de kipfilets uit de pan in een zeef en laat ze even boven de pan uitlekken.
Leg de filets op een snijplank en trek ze met de vorken in “plukjes”.
Verdeel de kip over de vier ovenpannetjes.
Laat de bouillon afkoelen.
Verwarm de oven voor tot 180ºC.
Smelt in de steelpan de 40 g boter, niet bruin laten worden.
Voeg de bloem toe en roer deze goed door de boter.
Schenk er al roerend scheutje voor scheutje ½ liter van de achtergehouden kippenbouillon bij.
Roer het tot een gladde gebonden saus die niet te dik is.
Breng de saus op smaak met peper en zout.
Schep in ieder ovenpannetje een lepel slagroom en witte wijn over de kipstukjes.
Verdeel er de saus overheen en schep alles voorzichtig om.
Leg de deksels op de pannetjes en zet ze 15 à 20 minuten op een bakplaat in de oven.
Bestrooi de kippannetjes met tuinkers.
Serveer ze met bijvoorbeeld een risottotimbaaltje of een geroosterde aardappel en een warme groente en/of salade.
Vegetarische variatie, voor 2 personen:
Kook een bakje Tivall chicken roerbakstukjes kort in ruim een ¼ liter groenten- of kruidenbouillon. Doe de vega- stukjes in twee één-persoons ovenpannetjes. Maak een saus als hierboven beschreven, met de helft van de ingrediënten. Handel verder als in het bovenstaande recept.
Hoofdgerecht met vlees (of vega).
Tijd: ca. 25 minuten voorbereiden, 15 à 20 minuten oventijd.
Bron: Mijn vriendin Wil (een genie op kookgebied).
Tip
Als je de saus een pittiger accent wilt geven voeg dan 1 eetlepel Franse mosterd toe.
In plaats van tuinkers kun je ook verse, geknipte bieslook over de kippannetjes strooien.
Weetje
De één-persoons ovenpannetjes kocht ik bij Blokker voor nog geen € 3,= per stuk. Xenos heeft ze ook, maar dan in een andere uitvoering.
Vragen, opmerkingen of suggesties? Of hebt u ook een leuk recept voor deze rubriek? Mail naar olgahansen@pen.nl