Een heerlijke ietwat gebonden soep, die het als voorgerecht en als hoofdgerecht prima doet. Vol van smaak en romig, met een aparte touch door het gebruik van een scheutje port. Ook als restje de volgende dag een lekker warm tussendoortje.
Voor 4 personen:
klontje boter of margarine
3 grote uien
1 teen knoflook
stuk prei, ca. 15 cm
1 stengel bleekselderij
½ appel, zachtzuur
ruim 1 liter bouillon, van tuinkruiden-bouillontabletten
25 g boter
25 g bloem
150 g geraspte oude kaas
4 eetlepels slagroom (uit de bus)
3 eetlepels rode port snufje
nootmuskaat
versgemalen peper Extra: 2 pannen; staafmixer of zeef Pel en snipper de uien.
Pel het teentje knoflook.
Snij de prei in de lengte doormidden en dan in stukjes, was de prei.
Was de bleekselderij, snij hem in de lengte doormidden en daarna in dunne schijfjes.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij de appel in blokjes.
Verhit het klontje boter in een gewone pan en fruit de uien.
Pers de knoflook uit boven de pan en fruit even mee.
Voeg prei, bleekselderij en appel toe en laat even smoren.
Schenk de helft van de bouillon bij de groenten en breng het aan de kook.
Draai de pit lager en laat de groenten zacht worden.
Neem de pan van het vuur en pureer de groenten in de bouillon met de staafmixer of wrijf ze door een zeef.
Zet een grotere pan op het vuur en smelt de 25 g boter.
De boter mag niet bruin worden.
Roer de bloem door de gesmolten boter.
Voeg onder goed roeren de overgebleven helft van de bouillon, in delen, toe en laat deze binden.
Roer de gepureerde groenten door de gebonden bouillon en daarna de geraspte kaas.
Doe de slagroom in een kommetje en roer er enkele lepels van de warme soep door.
Schenk de slagroom in de pan en roer goed door.
Breng de soep op smaak met de port, de peper en de nootmuskaat.
Serveer deze soep met plakken stokbrood, die zijn ingesmeerd met wat knoflook-olie en bestrooid met wat geraspte kaas en die daarna even onder een hete grill hebben gestaan. Voorgerecht of hoofdgerecht, vegetarisch
Tijd ca. 30 minuten
Bron: eigen recept Tip
In plaats van de oude kaas, kun je ook Friese nagelkaas of blauwader-kaas gebruiken. De soep smaakt dan weer heel anders. Sneller recept? Pureer de groenten niet. De soep wordt dan niet zo fijn van structuur, maar smaakt ook erg lekker.Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton. Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast.