Katern

Robert Meeuwsen (36) stopt met beachvolley na het EK dit jaar

Na twintig succesvolle jaren vindt Robert Meeuwsen het – na het EK Beachvolleybal in augustus – mooi geweest. Hij stopt met beachvolleyballen. De 36-jarige Nieuwegeiner gaat zich richten op nieuwe uitdagingen en zijn maatschappelijke carrière. Het EK Beachvolleybal is de laatste kans om Robert Meeuwsen live in actie te zien. Ongeacht de uitslag zal hij op zondag 18 augustus – de slotdag van het EK – worden uitgezwaaid.

Meeuwsen begint op zestienjarige leeftijd met beachvolleyballen in Bilthoven. Onder de vleugels van Paul van der Ven en Michel Everaert zet hij daar zijn eerste stappen in het zand. Na een jaar of drie introduceert Everaert hem in Scheveningen. Daar maakt hij bij de jeugdselectie al kennis met zijn latere maatje Alexander Brouwer. Op zijn negentiende verhuist Meeuwsen naar Scheveningen om zich volledig op het ‘beachen’ te kunnen richten.

Grootste triomf
Zijn grootste successen behaalde Meeuwsen aan de zijde van Alexander Brouwer met wie hij sinds 2011 een duo vormt. In 2013 kroonde het koppel zich in het Poolse Stare Jablonki tot wereldkampioen. In de finale werd afgerekend met de Brazilianen Ricardo Santos en Álvaro Morais Filho. Aan het eind van 2013 werd Meeuwsen – samen met Alexander Brouwer – tijdens het NOC*NSF Sportgala in Amsterdam gekozen tot ‘Sportploeg van het Jaar’.

Olympisch brons
Drie jaar later maakte Meeuwsen op de Copacabana zijn olympisch debuut. Meeuwsen en Brouwer plaatsten zich als groepswinnaar voor de knock-outfase. In de kwartfinale werd Nummerdor/Varenhorst verslagen. In de halve finale waren de Braziliaanse regerend wereldkampioenen Alison Cerutti en Bruno Oscar Schmidt te sterk. In de strijd om het brons werd afgerekend met het Russische duo Vjatsjeslav Krasilnikov en Konstantin Semjonov.

Op de FIVB World Tour won Meeuwsen onder meer zeven bronzen medailles (o.a. Gstaad, Den Haag en Tokio), tien zilveren medailles (o.a. Xiamen, Hamburg en Chetumal) en vijf gouden medailles (o.a. Porec, Doha en Ostrava). De laatste keer dat Meeuwsen zich op een internationaal podium terugzag was in oktober 2023. Destijds werd een bronzen medaille veroverd tijdens het Elite16-toernooi in Parijs. In het Letse Jurmala won Meeuwsen samen met Brouwer in 2017 een bronzen medaille op het Europese Kampioenschap.

Meeuwsen is enorm trots op het team dat hij al die jaren met Alexander Brouwer heeft mogen vormen. Meeuwsen: “Er zijn weinig teams die het zo lang met elkaar volhouden. We hebben de oplossing altijd binnen ons team gezocht en nooit bij andere partners. Daarin lag onze kracht en dit is voor mij heel dierbaar geweest. Alex (Alexander Brouwer) begreep mijn beslissing om te stoppen direct. We kijken vooral terug op de mooie momenten.”

A trip down memory lane
Het uitspreken van zijn keuze om te stoppen, maakt dat Meeuwsen bewuster kan genieten. Meeuwsen: “Ik ben mij ervan bewust dat ik alles voor het laatst beleef, zoals het trainingskamp in Rio de Janeiro. Daar hebben we mooie herinneringen opgehaald aan de Spelen van 2016. Ook bijzonder was de terugkeer naar Stare Jablonki in Polen, de plek waar we in 2013 wereldkampioen zijn geworden. Onze grootste prestatie. Mooi om nog eens terug te zijn geweest op die plek. Normaal wist ik niet hoe snel ik naar huis moest, maar met het verstrijken van de jaren ben ik er anders naar gaan kijken. Ik weet nu dat het eindig is.”

Na een mooie carrière merkte Meeuwsen dat hij steeds meer zin kreeg in nieuwe uitdagingen. Meeuwsen: “Alles wat ik ooit wilde bereiken, heb ik inmiddels bereikt. Het is tijd voor iets nieuws. Fotografie is een grote hobby van mij. Daar wil ik mij meer op gaan toeleggen. Daarnaast ben ik bezig met een opleiding informatica. Het is tijd voor iets nieuws.”

Zijn aanstaande leven als beachvolleybalpensionado brengt ook voordelen met zich mee: “Eind van het jaar ga ik ruim twee maanden met mijn vriendin op reis. We gaan naar: Japan, Nieuw-Zeeland en Fiji. We zijn zestien jaar samen, maar door onze schema’s (Roberts vriendin werkt in het onderwijs) is een grote reis er nooit van gekomen. Zo ver van tevoren een reis boeken is mij nog nooit gelukt. Dat is een van de voordelen van mijn nieuwe bestaan.”

Alle kennis en ervaring die Meeuwsen de afgelopen jaren heeft opgedaan wil hij inzetten om het beachvolleybal te promoten. Meeuwsen: “Ik wil mijn steentje (blijven) bijdragen. Alle kansen om het beachvolleybal groter te maken zal ik aanpakken. Dat zal niet op fulltime basis zijn, maar rondom toernooien zet ik mij graag in voor de sport. Ik weet wat het voor mij heeft betekend, dat gun ik anderen ook.”

Geen derde Spelen
Begin juni streed Meeuwsen samen met Brouwer voor zijn laatste kans op een olympisch ticket. In Ostrava, Tsjechië vocht het koppel voor zijn laatste kans. In het Tsjechische zand moest minstens de halve finales bereikt worden. In de eerste kwalificatieronde werd echter al verloren. ‘Een zuur einde’, noemde een reële Meeuwsen het feit dat een streep kon door een derde olympische deelname. “Er zijn gewoon twee andere teams die het heel goed doen. Beter dan wij. Ik moet ze alle credits geven. Die gasten hebben het fantastisch gedaan.”

EK Beachvolleybal
Meeuwsen zal met zijn vaste partner Alexander Brouwer deelnemen aan het EK Beachvolleybal dat daags na de Spelen van Parijs in Nederland wordt gehouden. Meeuwsen: “Ik kijk ernaar uit om mijn laatste professionele wedstrijden te spelen op het EK aankomende augustus. Met alle vrienden en familie op de tribune. Dat wordt een mooie afsluiter!”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk