Er is dringend onderzoek nodig naar het gebruik van tablets door patiënten en ziekenhuispersoneel. De apparaten zijn een bacteriehaard en vormen een risico voor de gezondheid.
“Op dit moment zijn er geen richtlijnen voor het gebruik van smartphones en tablets in ziekenhuizen. Ze vormen hierdoor in theorie een risico voor het besmetten van patiënten”, zegt Ingrid Spijkerman, arts microbiologie en directeur van de Stichting Werkgroep Infectie Preventie (WIP) tegenover Webwereld.
In ziekenhuizen geldt dat alle instrumenten die van patiënt naar patiënt gaan en gebruikt worden door artsen een risico vormen. Om infecties door (resistente) bacteriën te voorkomen moeten ziekenhuizen die instrumenten desinfecteren. En daar zit het probleem volgens Spijkerman. “Om te desinfecteren wordt vaak alcohol of chloor gebruikt. Het lijkt me voor de schermen van tablets en smartphones problematisch om zulke middelen te gebruiken bij het schoonmaken.” Maar bij niet desinfecteren vormen de apparaten volgens haar een mogelijk gevaar voor de patiënten.
Het Sint Antoniusziekenhuis in Nieuwegein verstrekt sinds begin dit jaar iPads aan patiënten die tijdelijk in isolatie verblijven wegens een zware behandeling, zoals chemo en stamceltransplantatie. “Hierbij houden we ons aan de algemene reinigingsrichtlijnen. Dagelijks maken we de iPads schoon met alcohol. Ook als de tablet van patiënt wisselt desinfecteren we de iPad nogmaals”, vertelt Marie Jeanne Douven, senior communicatieadviseur St. Antoniusziekenhuis.