Rijne Energie heeft een eerste stap gezet naar een vergunningaanvraag voor een Energielandschap met windmolens en zonnevelden in de polders Rijnenburg en Reijerscop (twee polders ten zuiden van de A12 en ten westen van de A2). Bij deze aanvraag hoort een milieueffectrapport waarvoor Rijne Energie de onderzoeken nu op een rijtje heeft gezet.
Informatieavonden over milieuonderzoeken op 15 december en 11 januari
Op woensdagavond 15 december en dinsdagavond 11 januari geven Gemeente Utrecht en Rijne Energie informatie over het onderzoek naar de milieueffecten van windmolens. Belangstellenden kunnen zich hiervoor opgeven tot dinsdag 14 december 17:00 respectievelijk maandag 10 januari 17:00 via deze website.
Energielandschap Rijnenburg en Reijerscop
“Het is nu nog niet bekend hoe het energielandschap er uit gaat zien,” aldus Guido van Loenen, voorzitter van energiecoöperatie Rijne Energie (ruim 500 leden). “We werken aan een plan voor drie tot acht windmolens en zes tot 230 hectare zonneveld. In het milieueffectrapport onderzoeken we meerdere varianten. Als de milieuonderzoeken klaar zijn dan maken we een ontwerp voor het energielandschap waarin duidelijk wordt over hoeveel windmolens en zonnevelden het gaat. Tot dat moment kunnen grondeigenaren dus nog aanhaken bij de plannen. De aanleg van het energielandschap kan op z’n vroegst in 2024 starten.”
Crowdfunding
Op dit moment haalt energiecoöperatie Rijne Energie via crowdfunding 100.000 euro op bij zijn leden om deze milieuonderzoeken te betalen. In iets meer dan een week is het doel al bijna gehaald. Inwoners uit gemeenten die grenzen aan het geplande energielandschap mogen lid worden van Rijne Energie en mee investeren.
Over Rijne Energie
Rijne Energie is door Gemeente Utrecht geselecteerd als initiatiefnemer voor windmolens en zonnevelden in Rijnenburg en Reijerscop. Rijne Energie bestaat uit de inwonercoöperaties Rijne Energie en De Windvogel, Eneco en BHM Solar. Lid worden van Rijne Energie kan hier.